Építse meg saját robotját néhány kattintással!
A motion plastics megoldásoknak köszönhetően az igus delta robotok költségtakarékosak és alig igényelnek karbantartást.

 

A tavalyi Motek szakkiállításon a motion plastics megoldások szakértője egy olyan új változatot mutatott be, amelynek tízszer nagyobb a munkaterülete, mint a már bevált típusnak. Az egyszerű „pick and place” feladatokra tervezett, könnyű rendszer előszerelt készletként vagy telepítésre kész termékként kapható. Ennek köszönhetően garantált a gyors üzembe helyezés és az azonnali költségmegtakarítás.

Könnyű, költségtakarékos és nagy hatókörű – így jellemezhető az igus új drylin DLE-DR delta robotja. A kenésmentes tribopolimerek használatának köszönhetően már a megvásárlás pillanatában nagyon költségtakarékos, a használat során pedig alig igényel karbantartást. Ezáltal csökkennek a karbantartással és a leállásokkal járó költségek. Mivel a rendszer moduláris, a felhasználók maguk dönthetik el, hogy kompakt, önálló összeszerelést igénylő moduláris készletet vagy szállítókeretbe helyezett, előre összeszerelt változatot szeretnének.

A robot három, enkóderes NEMA23 XL léptetőmotorral felszerelt, karbantartásmentes drylin ZLW fogasszíjas tengelyből, továbbá kenésmentes igubal csatlakozópontokból, valamint a befogószerkezeteknek és a motoroknak megfelelő adapterlemezekből áll. Ez a felépítés akár 5 kilogramm tömegű darabok gyors mozgatását is lehetővé teszi ±0,5 milliméteres pontossággal. Az új delta robot 660 mm átmérőjű és 180 mm magasságú munkaterülete tízszer nagyobb, így jelentősen megnőtt a hatókör. A kalibrálócsap segítségével a robot a zéruspontba pozicionálható. Ez közvetlenül a rögzítőagyra van szerelve.

 

 

A delta robot kifejezetten jól használható egyszerű összeszerelési műveletekhez, „pick and place” feladatokhoz, valamint ellenőrzés-technológiai alkalmazásokhoz. Építőkészlet formájában mindössze 30 perc alatt összeszerelhető, ráadásul rendkívül költségtakarékos, hiszen már 4705 eurótól beszerezhető. „Néhány ezer eurót már akár egy kisebb vagy közepes méretű vállalkozás is be tud fektetni az automatizálásba”, mutatott rá Stefan Niermann, az igus költségtakarékos automatizálásért felelős vezetője.

Költségtakarékos, hatékony megoldás

„Ugyanakkor a kezelő nagyon rövid időn belül profitálni fog az újonnan beszerzett automatizálási megoldásból. A legtöbb alkalmazás esetében a befektetés kevesebb mint fél év alatt megtérül.” Az ügyfél igényeitől függően az új drylin DLE-DR robotot 3–7 napon belül szállítani tudjuk dobozolt, előszerelt építőkészletként összeszerelési utasítással vagy telepítésre kész rendszerként szállítókeretben. Az ügyfelek választhatnak, hogy a saját szoftverüket és vezérlőrendszerüket vagy az igus intuitív és könnyen használható dryve D1 vezérlőrendszerét használják.

A drylin DLE-DR delta robottal az igus tovább bővítette robotikai egységeinek egyébként is széles választékát. A tribopolimerek terén szerzett tapasztalatára alapozva a vállalat már hosszú évek óta fejleszt költségtakarékos automatizálási megoldásokat komissiózási, adagolási, minőségbiztosítási és összeszerelési feladatokra. Ilyen megoldás többek között a robolink DP – egy olyan moduláris rendszer, amelynek segítségével a felhasználók masszív, mégis könnyű műanyag házzal ellátott csuklós karokból, fogaskerekes hajtóművekből és motorokból összeállíthatják a saját robotkarukat.

Ide tartozik a robolink DCi is, egy előre konfigurált, használatra kész automatizálási rendszer. A megoldás egy négy- vagy öttengelyes robotból és egy vezérlőrendszerből áll, amely helytakarékos módon integrált a fogókar alapjába. Az igus és iparági partnerei idén mutatták be az RBTX.com platformot, ahol az ügyfelek gyorsan összeállíthatják saját robotikai megoldásaikat. A felhasználó mindössze néhány kattintással online összerakhatja saját, alacsony költségigényű robotikai megoldását. A választható alapvető elektro-mechanikai szerkezetek a következők: csuklós karokkal felszerelt robotok, delta robotok és lineáris robotok.

A következő lépésben a felhasználó különféle gyártók egyes alkatrészeinek hozzáadásával, például megfogókkal, szívótappancsokkal, kamerákkal, motorokkal, érzékelőkkel és vezérlőrendszerekkel egészítheti ki az alapvető szerkezetet. Ennek előnye az, hogy minden alkatrész kompatibilis egymással. A felhasználó így gyorsan hozzájuthat egy olyan megbízhatóan működő, általános automatizálási csomaghoz, amely megfelel egyedi igényeinek és pénzügyi terveinek.

7 ezer milliárdot hozhat a mesterséges intelligencia
Elkészült a Kormány Mesterséges Intelligencia (MI) Stratégiája, amely a MI térhódításával jelentkező technikai és a humán-tudomány területére tartozó kérdésekre keres választ.
Megjelent az Eplan Platform legújabb verziója
Február közepétől elérhető az Eplan Platform legújabb, 2.9-es verziója számos új funkciókkal, melyek az alkalmazók munkáját még hatékonyabban támogatják.
Gyártás egyre okosabban
Mind többet költenek a gyártó vállalatok működésük digitális átalakítására – már közel 70 százalékuknál fut valamilyen okosgyár-kezdeményezés, az iparág európai szereplői pedig élenjárnak a mesterséges intelligencia alkalmazásában, tárta fel a Capgemini.
Épül a világ legnagyobb cobotközpontja
32 ezer négyzetméteren épül az a robotikai központ, amely a Mobile Industrial Robots és az Universal Robots 36 millió dolláros befektetésének eredményeként a jövőben a cobotok fejlesztésének és gyártásának központja lesz.
Nem segíti a műszaki szakképzést az új Nemzeti alaptanterv
Az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség megítélése szerint az új Nemzeti Alaptanterv ezúttal is figyelmen kívül hagyta a szakmai szervezetek és a gazdasági szereplők véleményét és továbbra sem hagy elegendő időt és teret a gyakorlati kompetenciák, készségek és képességek fejlesztésére.