Endrich újdonság: PICOCORE COM kártya az NXP i.MX8M PLUS processzorral
Új taggal bővült a mindössze néhány körömnyi méretű, az NXP i.IMX8M processzorcsaládra épülő PICOCORE computer-on-modul család. A Nano és a Mini processzorváltozat után már a NXP i.IMX8M Plus processzorral felszerelt igazi kis erőgépek is elérhetővé váltak.

 

A processzor 4 darab 1.8MHz ARM® Cortex®-A53 magja mellett még egy Cortex®-M7 maggal is rendelkezik, amely 800MHz-es valós idejű feldolgozó egységként használható. A mesterséges intelligenciára épülő alkalmazásokhoz helyet kapott benne még egy NPU (Neutral Processing Unit) is.

 

 

Az i.IMX8M Plus video kódoló és dekódoló funkcióval rendelkezik (beleértve a h.265 támogatást), 2D/3D grafikus gyorsítót és változatos hang illetve beszédfunkciót is tartalmaz. A számos funkciója közül kiemeljük a LVDS, MIPI-DSI és HDMI kijelző interfészt, a már említett grafikus egységet, az USB 3.0 vagy az ipari használathoz illeszkedő CAN-FD (CAN busz flexible data rate) interfészt.

Beágyazott többmagos heterogén elődjeihez hasonlóan az i.MX8M Plus processzorban a nagy teljesítményű számítási kapacitás kiemelkedő energia hatékonysággal és fokozott beágyazott rendszer biztonsággal párosul, ezzel kielégítve a napjainkban egyre nagyobb teret nyerő edge computing csomópontokkal, video streaming vagy mesterséges intelligencia alapú alkalmazásokkal szemben támasztott növekvő rendszerkövetelményeket.

A modulok bőséges memóriakonfigurációkban kaphatók, akár 8GB RAM illetve 32GB eMMC flash méretben. A modul 2x100 csatlakozós foglalaton keresztül számos interfészcsatlakozást tesz elérhetővé. 

 A PicoCoreMX8MP interfészei:

  • max 2 Gigabit Ethernet (opcionális RGMII)
  • 802.11 ac/a/b/g/n WLAN, 
  • BT 5.0 LE, 
  • 1x USB Host 2.0/3.0, 1x
  • USB Device OTG 2.0/3.0
  • max. 2x CAN, 
  • max. 4x UART
  • max.4x I2C
  • max. 2x SPI
  • Audio Line In / Out / Mic / Headphone /I2S. 

 

 

A két képfeldolgozó processzoros változatban két kamera csatlakozás (MIPICSI) is található. A valós idejű óra (RTC), és a PWM vezérlő kimeneteken felül további csatlakozási lehetőségek is elérhetőek (SPDIF, ESAI, SAI, SSI). A kártyák előre telepített uboot univerzális boot loaderrel érkeznek, melyre Buildroot illetve Yocto beágyazott Linux illetve FreeRTOS valós idejű operációs rendszer telepíthető.

 

 

A fejlesztők számára azonnal használatba vehető fejlesztő kittet kínál a gyártó, amely a COM modulon kívül hordozókártyát, kábeleket és egy kijelzőt is tartalmaz. A csomag része a kiterjedt dokumentációhoz és szoftver csomagokhoz való hozzáférés, különböző rendszerképek (board support package, Bare Metal és FreeRTOS toolchain) letölthetőek. A modul elérhetőségét a gyártó 2035-ig ígéri.

 

Cikkünk az Endrich Bauelemente Vertriebs GmbH közreműködésével készült. A megoldásokkal kapcsolatban érdeklődjön az Endrich GmbH budapesti irodájában Veresegyházy Zsolttól
 
Értékesítési iroda: H-1191 Budapest, Corvin krt. 7-13.
 
E-mail: hungary@endrich.com
 
Web: www.endrich.hu/erdeklodes

 

Az autonóm robotok piacán erősíti pozícióját a Bosch Rexroth
A német technológiai vállalat egyre meghatározóbb szereplő az Ipar 4.0 világának térnyerését jelző és egyre markánsabb növekedést elérő autonóm mobil robotok (AMR) piacán. Ezt a tényt az utóbbi időszak két meghatározó eseménye is alátámasztja.
A jövő hálózata épül a BME Ipar 4.0 Technológiai Központban
A micro-grid rendszer fejlett energiamenedzsment szoftvereket is tartalmaz, és az oktatás segítése mellett lehetőséget kínál az új technológiák iránt érdeklődő hazai vállalkozások számára is, hogy megismerjék, milyen előnyöket kínálnak ezek a megoldások.
Egyre messzebb kell menni a munkaerőért
Magyarországon évről-évre növekszik az üres álláshelyek száma, ami bizonyos szektorokban már a 2020-as járványhelyzet idején is kritikus szintet ért el.
Friss diploma mellé jól jön a prémium Solid Edge
Az elmúlt években több felmérés, cikk is megjelent azzal kapcsolatban, hogy a pályakezdő mérnökök milyen kihívásokkal néznek szembe a tanulmányaik befejezését követően.
Megszüntetik az A-, és a B-osztályú Mercedesek gyártását
A Handelsblatt német üzleti lap bennfentesekre hivatkozó beszámolója szerint a Mercedes-Benz csoport döntött a középkategóriás autókból álló kínálatának szűkítéséről.