Egy univerzális ipari szoftver újrapozicionálása
A zenon szoftvert 30 évvel ezelőtt az a gondolat hívta életre, hogy a programozást konfigurációra cseréljék le. Az 1987-ben megjelent HMI/SCADA rendszer azóta egyetemesen használható szoftverplatformmá vált.

 

Alkalmazásával elhalványulnak az OT és az IT közötti határok, és az ipari automatizálás és az energetikai alkalmazások átfogó megoldásai hozhatók létre. Az SPS IPC Drives 2018 szakkiállításon a Copa-Data megkezdte zászlóshajójának újrapozicionálását. Hans-Peter Ziegler, a Copa-Data GmbH kelet-európai értékesítési vezetője beszélt a bejelentések mögött álló stratégiai megfontolásokról.

A fejlődéshez néha olyan hívószavakra van szükség, mint az ipar 4.0 vagy a digitalizáció. Gyakran azonban fordítva alakul a történet. A Copa-Data zenon szoftverét például még akkor is HMI/SCADA rendszernek nevezték, amikor az már régóta kilépett ebből a szerepkörből, és az automatizálási piramis minden rétegét lefedte. A Copa-Data a közelmúltban elindította zászlóshajójának újrapozicionálását, ami felveti azt a kérdést, hogy milyen változások történtek a háttérben.

 Miért hivatkozik a Copa-Data már platformként a zenonra?

– A digitalizálás során a szoftverek egyre inkább minden innováció pilléreivé válnak. Egy olyan világban, ahol a hagyományos automatizálási piramis elvesztette létjogosultságát, a zenon átfogó alapként működik a gyártó, az energiaelosztó és az infrastruktúra-kezelő alkalmazások számára. Mostantól kezdve a zenont mint szoftverplatformot pozicionáljuk újra. A valóságban ez csak a marketingstratégiánk status quóval történő összehangolását jelenti.

 

„A gyártás, az energiaellátás és az infrastruktúra-menedzsment alkalmazások átfogó platformjaként működő zenont szoftverplatformként pozicionáljuk újra” – jelentette ki Hans-Peter Ziegler, a Copa-Data GmbH kelet-európai értékesítési igazgatója

 

A zenon már régen kinőtte a SCADA/HMI szerepkört. Átfogó szoftvercsomaggá vált a gyártás és az energiaellátás összes folyamatának ellenőrzéséhez és megjelenítéséhez. A szoftver egyaránt alkalmas kis és nagy alkalmazásokhoz, egy egyes gépektől a vállalati szintű üzemi hálózatokig. Megkönnyíti a gyártásfelügyelet és az energiagazdálkodás integrálását. A felhasználói információk minden lehetséges eszközön megjeleníthetők a gépkezelők HMI-eszközeitől kezdve az irodai nagy képernyős monitorokon át a karbantartó személyzet okostelefonjaiig.

 Várható, hogy a zenont előbb-utóbb felváltja egy utód?

– Nem, ez sokkal inkább egy folyamatos fejlesztés. Mint egy házfelújítás esetében, időnként új tartószerkezeteket kell beépíteni a homlokzat alá. A zenon esetében módosítottuk az architektúrát, hogy a szoftver függetlenebbé váljon az operációs rendszerektől vagy a használt adatbázismotortól. A HTML5 megjelenítés például jelentősen javította a háttérrendszerekkel kapcsolatos függetlenséget a 7.60 verziótól. A bázistól történő lépésről lépésre megvalósított leválasztás megkönnyíti a zenon egyes részeinek helytől független használatát a különféle felhőplatformokon, időnként esetleg Software as a Service megoldásként is.

 A Microsoft továbbra is stratégiai partner marad?

– Noha a Microsoft természetesen továbbra is stratégiai partner marad, ügyfeleinknek teljes választási szabadságot kell biztosítanunk nemcsak az operációs szoftver, hanem az összes háttérrendszer tekintetében. Ezért a Windows mindig olyan operációs rendszer marad, amelyen fut a zenon. Hasonlóképpen vannak népszerű alternatívák a múltban kizárólagos adatbázismotorként használt SQL Serverhez is. Végül, bár az Azure továbbra is preferált felhőplatformunk marad, ezen a területen is biztosítjuk a zenon felhasználói számára a választási szabadságot.

 Miért inkább szoftverplatform, mint szoftvermegoldás?

– Ez az üzleti modellünkből következik: a Copa-Data csak standard szoftvert állít elő. A zenont úgy terveztük meg, hogy egyszerű paraméterek beállításával könnyen testreszabható legyen. A Copa-Data által értékesített megoldások mind az ügyfelek egyedi igényeihez igazodó testreszabott megoldások. A Copa-Data képzéseit elvégzett szakértőkkel nem rendelkező ügyfelek a partnerhálózatunk tapasztalt megoldási partnereitől kaphatják meg a segítséget. Azt a moduláris platformot használják, amelyet a jövőben alkalmazáscsomagok egészítenek majd ki.

 Alkalmazáscsomagokat említett. Melyek ezek?

– Az alkalmazáscsomagok az első könnyen érthető innovációk az új platformstratégiánkból. Ezek a Copa-Data által készített és tesztelt szoftvermodulok, amelyek egyszerűen konfigurálhatók. Ez tovább egyszerűsíti a konfigurációt, növeli a mérnöki hatékonyságot, és felgyorsítja az üzembe helyezést.

 Melyek lesznek az első alkalmazáscsomagok?

– A BrauBeviale 2018 italgyártási szakkiállításon mutattuk be a Line Management alkalmazáscsomagot, amelyet kiválasztott ügyfelek számára adtunk át béta tesztelés céljából. Az alkalmazáscsomag jelentősen leegyszerűsíti a több gép, anyagmozgató berendezés, stb. kombinálásával járó feladatokat egy gyártósor létrehozásához. Hamarosan más csomagokat is bemutatunk majd a különféle iparágak számára.

 Mi ennek a legnagyobb előnye a zenon felhasználói számára?

– A legfontosabb szempont minden bizonnyal az egyedi megoldások gyors és költséghatékony, nagy funkcionális mélységgel történő megvalósítása. A Copa-Data saját szoftvermérnökei bármely külső partnernél jobban tudják, hogy milyen messzire mehetnek el, így az alkalmazáscsomagok segítik a felhasználókat a szoftver képességeinek teljes kiaknázásában. A szoftver támogatja a digitalizálás felé tett lépéseket, valamint a prediktív karbantartás és a kiterjesztett valóság koncepciók bevezetésére irányuló kezdeményezéseket.

 

A szudáni Meroe-ban található kőpiramisokhoz hasonlóan az automatizálási piramis felett is eljárt az idő, és modern architektúrák léptek a helyébe

 

Egy másik jelentős előny ügyfeleink számára a jelentősen leegyszerűsített karbantarthatóság. A gépek és berendezések élettartama gyakran rendkívül hosszú, amelynek során módosításokat kell végezni az új hardver integrálása vagy a megváltozott követelmények és dokumentálási elvárások teljesítése érdekében.

 Ezek a változások kiterjesztik a zenon funkcionális hatókörét is?

– Ez mindenképpen együtt jár a folyamatos fejlesztéssel. A platform architektúrája jelentősen leegyszerűsíti a projektek bármilyen irányba történő skálázását. Ez magába foglalja további szenzorok, gépek vagy teljes üzemek integrálását, vagy a vállalat székhelyén egy újabb irányítópult elhelyezését, amelyet az üzem energiahatékonyságának növelése érdekében az épületfelügyeleti rendszerrel is összekapcsolhatunk.

 Megmarad a zenon logic?

– A zenon logic már a platform részét képezi, és a zenon analyzerhez hasonlóan nem kap külön azonosítót. Funkcionalitása azonban változatlan marad. Mint minden más PLC, a logic is egy átfogó zenon-alkalmazásba integrálható, hogy vezérlési feladatokat végezzen. Ezenkívül felhasználható vezérlőfunkciók bevezetésére is ott, ahol erre szükség van, de nem indokolt PLC alkalmazása. Ez lehetővé teszi a szakmai felügyelet kiterjesztését az üzem korábban passzív részeire is, kis erőfeszítéssel és a meglévő rendszerek megváltoztatása nélkül. A zenon logic szimulációhoz is használható. A virtuális üzembe helyezés megkönnyíti a későbbi helyszíni üzembe helyezést. Ezt a szoftver PLC-t továbbra is straton márkanév alatt kínáljuk beágyazott alkalmazásokhoz.

 Mi a helyzet a meglévő alkalmazások kompatibilitásával?

– Akik ismerik a zenont, azok tudják, hogy minden tervezési iterációnál gondosan ügyelünk a kompatibilitás fenntartására. A sikertörténetünk részét képezi a meglévő alkalmazásoknak (projektek) a zenon újabb verzióiba történő zökkenőmentes migrálása. Mivel csak így óvhatók meg a korábbi erőfeszítések gyümölcsei, ehhez az elvhez következetesen ragaszkodunk. Ez hosszú távú befektetési védelmet és rugalmasságot biztosít a felhasználók számára. A platform teljes körű kompatibilitást kínál a jövőbeni megoldásokkal, a korábbi szoftverek esetében pedig egészen a 6.20-as verzióig.

 Lesz-e változás az licencelésben?

– Ügyfeleink jelenleg egyszeri licencdíjat fizetnek a zenon megvásárlásakor, de választhatnak éves szolgáltatási szerződést is. Bevezetünk ezenkívül egy új és előfizetésen alapuló modellt is. A szoftver felhasználói jogain kívül ez magában foglalja a karbantartást és a támogatást is.

 Mikor válnak érezhetővé ezek a változások?

– 2019 közepén jelenik majd meg a zenon 8.10-es, már szoftverplatformként működő verziója. Ezzel egy időben várható az első alkalmazáscsomagok bemutatása is.

Tovább az ipari digitalizáció útján
Október 8-án érdemes lesz a képernyőre tapadni. EPLM Trends Digital 2020 – Egésznapos szakmai webkonferenciát rendez az Enterprise Group.
Szigorodó javítási, cserélési és visszafizetési szabályok jönnek
Lényeges változásokra kell felkészülniük a vállalkozásoknak 2021. január 1-jétől a szavatossági és jótállási igényekkel kapcsolatban. A PwC szakértői a vonatkozó rendeletek legfontosabb elemeire hívják fel a figyelmet.
Új kihívás a munkáltatóknak
Háromszor többen keresnek rá a táppénz, karantén, koronavírus szókapcsolatokra Magyarországon most, mint a nyár közepén.
Intelligens robotok dolgoznak a raktárakban
Az Agilox egy új, rajintelligenciával vezérelt, autonóm ellensúlyos targoncával bővítette intelligens irányítású robotjárműveinek sorozatát.
Digitalizált logisztikával csökkenthető a termelés-kiszolgálás átfutási ideje
A Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft. valós idejű helymeghatározásra és hangalapú kiszedésre épülő intralogisztikai megoldása megfelezte a termelés-kiszolgálás átfutási idejét, miközben az anyagmozgás könyvelését közel 100 százalékban pontossá tette.