Digitalizált logisztikával csökkenthető a termelés-kiszolgálás átfutási ideje
A Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft. valós idejű helymeghatározásra és hangalapú kiszedésre épülő intralogisztikai megoldása megfelezte a termelés-kiszolgálás átfutási idejét, miközben az anyagmozgás könyvelését közel 100 százalékban pontossá tette.

 

Az indítómotorokat és generátorokat gyártó SEG Automotive 2018-ban alakult a Bosch SG divíziójának kiválásával. A 14 országban nagyságrendileg 7 ezer munkavállalót foglalkoztató cég észak-magyarországi telephelyén a legnagyobb kihívást a gyár, valamint az alapanyag- és késztermék-raktár közötti, 2,5 kilométeres távolság logisztikai áthidalása jelentette. A gyártósorok zavartalan anyagellátásához ugyanis a két helyszín között 5 kamion ingázik, a folyamat azonban rendkívül időigényes és költséges volt, az adminisztrációs munka rengeteg erőforrást kötött le, miközben a hibázás számos kockázatát hordozta magában.

Fejlett technológiára épülő, innovatív megoldást keresett ezért a S.E.G.A. Hungary, amely a hagyományos adatbeviteli feladatok, módszerek és eszközök újragondolásával vagy kiváltásával a háttérből támogatja, ezáltal automatizálja az anyagáramlás folyamatait. A megvalósításhoz olyan technológiák jöhettek szóba, mint az RTLS beltéri valós idejű helymeghatározási rendszer és a Pick by Voice hangalapú raktári kiszedési rendszer, amelyek Magyarországon 2018-ban még ritkaságszámba mentek. Rájuk építve a S.E.G.A. Hungary kimagasló szintre emelte intralogisztikai rendszerét.

Digitalizált intralogisztika

Az alapanyag berendelése fizikailag és logikailag is a gyártósorról indul. A belső megrendelés – az ún. Shopping List, azaz bevásárlólista – átkerül a Pick by Voice automatizált hangalapú raktári kiszedési rendszerbe, amely optimális útvonalon vezeti a komissiózó kollégákat a listán szereplő alapanyagok tárhelyére. A rendszer ugyancsak automatizált hangutasításokkal segíti az alkalmazottakat a kiszedésben, akik az alapanyagokat mozgatható polcokra készítik fel.

Olyan egyedi azonosítót tartalmazó tag-et, más néven RTLS tag-et kapnak a mozgatható polcok, amelyek alapján a beltéri valós idejű helymeghatározó rendszer 30 centiméteres pontossággal meg tudja mondani, hogy egy-egy polc hol található a raktáron vagy a gyáron belül egy adott pillanatban. A bevezetett megoldás az összekészített alapanyagokat összerendeli az RTLS tag-ekkel ellátott polcokkal. A komissiózó munkatársak ezt követően az összekészített polcokat a lekészítési területre vontatják, ahonnan berakják őket a kamionokba.

A rakodással egy időben a virtuális szállítólevél is elkészül – a polcokra összekészített alapanyagok ugyanis az RTLS rendszerben kijelölt, virtuális zónákon áthaladva automatikusan felíródnak a virtuális szállítólevélre. Két és fél kilométeres kamionos utazást követően az alapanyagok megérkeznek a gyárba, ahol az RTLS rendszer ugyanilyen automatikus módon beérkezteti őket. A kamionról lerakott polcok ezt követően a FIFO utcákba kerülnek, ahonnan a gyártósorokra szállítják őket. A virtuális zónákon áthaladva az RTLS rendszer ismét automatikusan követi és könyveli az alapanyagokat a vállalati ERP felé – amit az alkalmazottak a gyárban kihelyezett kijelzőkön ellenőrizhetnek.

Gyorsan megtérülő beruházás

Sokkal hatékonyabb és pontosabb logisztikai folyamatot eredményezett a S.E.G.A Hungary saját rendszereiből, valamint az IBCS Hungary által szállított rendszerekből kialakított, innovatív megoldás. A hagyományos logisztikai lépések számát digitalizációval csökkentve a gyártó cég például 15 százalékos megtakarítást ért el az emberi erőforrásokon, amelyeket más feladatok ellátására tudott átcsoportosítani. A kiszolgálás átfutási ideje pedig a korábbi 6 óráról 3 órára csökkent, miközben a könyvelés automatikusan pontossá vált. A mindössze 4 hónap alatt bevezetett intralogisztikai megoldás bevezetése így szintén gyorsan, 2 év alatt megtérült.

A digitális gazdaság gyors növekedését hozta a járványhelyzet
Majdnem kétszer olyan gyorsan nőtt Kelet-Közép-Európában a digitális gazdaság a pandémia első öt hónapjában, mint az elmúlt két évben – olvasható a McKinsey legfrissebb elemzésében.
The Super Engineer - játékkal népszerűsítenék a természettudományokat
Tény, hogy ma még a fizika, a kémia, a matematika, a biológia, vagy az informatika nem azok közé a tantárgyak közé tartozik, amelyeket a diákok többsége a kedvencek között említ.
Új, Androidon terjedő kémprogramot fedeztek fel
Ismét kiderült, mennyire fontos, hogy a felhasználók minden platformon használjanak megbízható és hiteles védelmi szoftvert.
Milyen a digitálisan felkészült vállalkozó?
Egyre jellemzőbb, hogy az interneten keresünk szakembert, szerelőt, akitől fokozottabb, elsősorban a megbízhatóságáról tanúskodó digitális jelenlétet várunk el – derül ki az NRC legújabb, a Telekom számára készített reprezentatív felméréséből.
A legfontosabb adatkezelési irányelvek járvány idején
A koronavírus járvány meglehetősen átírta a mindennapokat olyan új intézkedések bevezetésével és fenntartásával, amelyek a munkavállalók egészségének védelmét, és ezen keresztül a vírus terjedésének megakadályozását szolgálják.