Digitalizációról felsőfokon
A McKinsey nemzetközi tanácsadó cég egy tavalyi elemzése szerint a digitális gazdaság 2025-ig akár 9 milliárd euróval is növelheti a hazai GDP-t, amennyiben Magyarország képes volna kihasználni a digitalizációban rejlő potenciált.

 

A jelentés legnagyobb hátrányként a kis- és középvállalatok digitális érettségének hiányát említi. Pedig az új technológiák, és a bevezetésükhöz szükséges információk a hazai alkalmazók számára is könnyen elérhetők. Szeptemberben például a Phoenix Contact Akadémia várja a gyártó- és process ipar szereplőit, hogy a tavalyi Ipar 4.0 tematika után most a digitalizáció egy magasabb szintjéről nyerjenek betekintést azokba a komplex technológiai megoldásokba, melyek egyre nagyobb szerephez jutnak a költséghatékony gyártás során.

– Az Akadémia hagyományaihoz híven nem termékfókuszú programmal várjuk partnereinket. Trendeket mutatunk be, problémákat vetünk fel és új megoldásokról ejtünk szót hazai és külföldi meghívott előadók segítségével. Az idei rendezvény tematikája a digitalizációt helyezi középpontba.

 

 

Arról fogunk beszélni, hogy az automatizálás különböző területeit hogyan hatja át a digitalizáció. Például a csatlakozástechnikai megoldásokat a digitális ikerpár segítségével hogyan lehet a tervezéstől a kivitelezésen át a megvalósulásig, a digitális technika alkalmazásával egyszerűbbé tenni. Egy másik, a digitalizációhoz szorosan kapcsolódó téma a kiberbiztonság. A digitalizáció megfelelő, a világra és az internetre nyitott számítógépek és infrastruktúra nélkül elképzelhetetlen. Ezért a nagy és kis cégeknek egyaránt különös figyelmet kell fordítaniuk rendszereik és adataik hatékony védelmére.

 

 

A rosszindulatú támadás elleni védekezés nem lehetetlen, ezért szeretnénk   bemutatni, hogy milyen eszközök és megoldások képesek biztosítani az illetéktelen behatolás kivédését. A digitalizáció mellett egy ugyancsak fontos területről, a túlfeszültség védelemhez kapcsolódó fejlesztésről is beszámolunk. Megmutatunk egy olyan applikációt, – és ha szerencsénk van, egy élő rendszerbe is be alkalmunk lesz betekinteni távoli hozzáféréssel, - amely összeköti és lehetővé teszi a túlfeszültség védelmi eszközöknek a felhőben való monitorozását, trendezését, és alarmozását. Ez egy vadonatúj technológia. Nagyon egyszerű megoldás, ugyanakkor innovatív alkalmazása révén óriási lehetőségeket hordoz – említ néhányat a legérdekesebbnek ígérkező előadások közül Hamza Attila értékesítési- és marketing igazgató.

A szakember szerint a program egyik ugyancsak nagy érdeklődéssel várt témájának ígérkezik az 5G technológiával kapcsolatos helyzetelemzés. – Mi olyan aspektusból szeretnénk bemutatni az 5G-t, amelyről azt gondoljuk, hogy még nem esett szó. Sokan úgy vélik, hogy az 5G nem más, mint hogy a mobiltelefonunkkal tudunk valós időben például filmeket nézni, vagy ez az egész valamilyen módon kapcsolódik az önvezető autózáshoz. De hogy ez pontosan mit jelent, mi van mögötte, mire lehet még felhasználni, vagy hogyan támogatja a digitalizációt, esetleg az IoT eszközök alkalmazását, megannyi válaszra váró kérdés. Az 5G ma még a szabványosítás fázisában van, de nagyon hamarosan eljön az idő, hogy ezt a technológiát fogják használni az ipar minden területén Még olyan gondolatok és megoldások is vannak, hogy akár a wi-fi technológia helyett, az 5G bizonyos tulajdonságait kihasználva gyáron, csarnokon, kapun belül lehet használni a technológiát – sorolja a felvetéseket Hamza Attila.

 

 

– A Phoenix Contact Akadémia programja természetesen lehetőséget ad számunkra, hogy a plenáris és szekció előadások nyomán megmutassuk az érdeklődő szakembereknek, hogy az új trendeket milyen megoldásokkal támogatja a Phoenix Contact. Hiszen valamennyi technológiai kihívásra van válaszunk, képletesen szólva nem csak a felhőben élünk. Bemutatunk majd olyan hardver és szoftveralkalmazásokat, amelyek a kiberbiztonsághoz kapcsolódnak, valamint működés közben lesz látható a már említett, túlfeszültségvédelmi berendezések adatainak felhőbe juttatásához fejlesztett eszközünk. Emellett videón és a gyakorlatban is megismerhetik az érdeklődők, hogy hogyan támogatjuk a csatlakozástechnikát digitális adatokkal, milyen berendezések és eszközök állnak rendelkezésre. Ismertetjük a legújabb IO Link technológiát és az ahhoz kapcsolódó eszközkínálatot. Szeretnénk bemutatni egy olyan meglepetés pilot projektet is, ami nagyon sok megtakarítást hozó megoldás. Mi különös befektetésnek nevezzük, és elsősorban a gépépítőknek hozhat nagy nyereséget – hívja fel a figyelmet a Phoenix Contact marketingvezetője.

 

A Phoenix Contact Akadémia szeptember 26-án 08.30-tól Székesfehérváron a Novotel Hotelben várja a gép- és berendezésgyártókat, a feldolgozó iparban (olaj-, gáz-, gyógyszer-, vegy-, élelmiszer-, víz-, szennyvíz-, kozmetikai ipar), valamint minden olyan iparágban tevékenykedő szakembert, ahol energiafelhasználás történik. A nap során a plenáris és szekció előadásokkal párhuzamosan zajló workshop lehetőséget ad a bemutatott termékek és megoldások tesztelésére, egyéni igények átbeszélésére.
 
Workshop témák:
• Jelöléstechnika... egyszerűen! – Jelöléstechnikai eszközök bemutatása
• Szerszámok minden feladathoz – Vágás, csupaszolás, krimpelés kézzel és géppel
• Mi van, ha nincs védelem? – Élőben kipróbáljuk, hogyan bírják a LED-ek a túlfeszültséget!
• Tápegység rövidzárlatban – Teszteljük a QUINT4-et

 

Az ügyfelek jelentik a legnagyobb rizikófaktort
A vállalatok által tapasztalt bűncselekmények élén az ügyfelek által elkövetett csalás szerepel. A vállalkozások szerint az összes bűncselekmény közül ez a terület és a kiberbűnözés okozza a legtöbb gondot – derül ki a PwC globális gazdasági bűnözésről készített felméréséből.
Magyarországon tovább növelte kutatás-fejlesztési kiadásait a Bosch
Újra kétszámjegyű árbevétel-növekedést ért el a Bosch csoport Magyarországon az autóipari megrendelések jelentős csökkenése ellenére; jelenleg a gyártási kapacitások fokozatos növelésére készülnek - közölte a cég csütörtöki közleményében.
A mesterséges intelligencia olyan vállalati kultúrát teremt, amely az innovációra épül
A magyar vállalatok közel negyede tekinthető érett mesterséges intelligencia felhasználónak a Microsoft friss felmérése szerint.
Nyomatékigényes lánckerékhajtások
A szabványos gépelemekre specializálódott Norelem a két- és háromsoros görgősláncok és lánckerekek új sorozatát mutatta be, ami a nyomatékigényes lánckerékhajtások területén is erőteljes megoldást nyújt.
Sztárszakma lehet az adatközponti rendszermérnök
Az informatikai beruházások volumenét nem tépázta meg a koronavírus-járvány, inkább azok fókuszában volt tapasztalható átrendeződés az utóbbi két hónapban – derül ki a Hewlett Packard Enterprise szakértői véleményéből.