Digitális tanácsadó gépgyártóknak
Mesterséges intelligenciával és fejlett analitikával, felhőalapú megoldásokkal és automatizálással az ipar szereplői transzparenssé tehetik teljes értékláncukat, így a piac minden hirtelen változására, nemcsak a kihívásokra, hanem a feltáruló üzleti lehetőségekre is azonnal reagálni tudnak.

 

A kereskedelmi háborúk és a világjárvány körülményei között a gyártó vállalatok a költségek szélsőséges ingadozásával, az ellátási láncok fennakadásaival szembesülnek, ezért rugalmasságuk és állóképességük fokozására törekednek, mutatott rá a Deloitte az iparágról kiadott legfrissebb, féléves jelentésében (2020 Manufacturing Industry Outlook: A midyear update). Sok gyártó összpontosít jelenleg olyan digitális projektekre, amelyek a működés agilis méretezésén keresztül segítik a kockázatok kezelését.

Minden okuk megvan a gyártó vállalatoknak digitális izmaik fejlesztésére, mert a technológiai átalakulás a versenyt is új szintre emeli az iparágban, és a tétek nagyok. A McKinsey előrejelzése (Industry 4.0: How to navigate digitization of the manufacturing sector) szerint ugyanis a szektorban a digitalizáció 2025-re 25 százalékkal gyorsítani fogja a piacra lépést, a gépleállások idejét megfelezi, és a szakemberek munkáját is 55 százalékkal hatékonyabbá teszi.

Valós idejű rálátás, valódi versenyelőny

Változtak ezzel együtt a gyártó vállalatok elvárásai is a gépgyártókkal szemben, amelyek az új igényekre válaszolva a klasszikus, gépközpontú modellről szoftver- és szolgáltatásorientált modellre váltanak, hogy az érték nagyobb részét – legalább 33-33 százalékát – már e két területen adják hozzá. Olyan digitális megoldásokat keresnek ezért a gyártók, amelyekkel hálózatra, a dolgok ipari internetére (IIoT) csatlakoztathatják gépeiket, és a begyűjtött szenzoradatok monitorozásán, elemzésén keresztül valós időben ráláthatnak működésükre, így azt új szolgáltatásokon keresztül optimalizálhatják.

– Megkönnyíti ezt a digitális átalakulást a technológia fejlődése, amely az ipar 4.0 megjelenése óta rendkívül sokat haladt előre – mondta Géczy Áron, a Schneider Electric ipar üzletágának termékmenedzsere. – A dolgok ipari internetére és ezzel más digitális rendszerekhez csatlakozó, a gyártási és az informatikai (OT-IT) technológiát összekapcsoló eszközök beszerzése már nem jár különösebb költséggel, és napjainkra az AI, ML, AR platformok is olyan kiforrottá, biztonságossá fejlődtek, hogy azokra a gépgyártók is bátran építhetnek. A szoftver ebben a környezetben ugyanis egy egyszerű SCADA rendszernél többet, a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és a kiterjesztett valóság képességeit felvonultató platformokat és alkalmazásokat is magába foglalja.

 

 

A Schneider Electric megoldása, az EcoStruxure Machine Advisor elsőként a gépgyártók számára könnyíti meg a digitális átállást, a szoftveres képességekre és új generációs szolgáltatásokra épülő üzleti területek bővítését teszi lehetővé, de az ipar minden szegmensében hasonló előnyökhöz segíti a szereplőket, mivel a végfelhasználónak is értékes rálátást ad a gépek működésére, a hatékonyságfokozás lehetőségeire.

– Felhőalapú megoldásként az EcoStruxure Machine Advisor egyszerűen bevezethető, könnyen kezelhető keretrendszert ad a gépgyártóknak a gépek utánkövetéséhez, monitorozásához és távoli javításához, szoftveres frissítéséhez, az adatok elemzéséhez – mondta Géczy Áron. – A gépeiket valós időben, távolról elérő gyártók a világ bármely pontján, minden telepített eszközükhöz igény szerint új szolgáltatásokat adhatnak, illetve módosíthatják, bővíthetik a meglévőket. Az EcoStruxure Machine Advisor agilitást, gyorsaságot és rugalmasságot kölcsönöz nekik, így szolgáltatásaikkal kimagasló értéket teremthetnek ügyfeleiknek, és jobban kitűnhetnek a piaci versenyben.

A Machine Advisor a Schneider Electric nyílt szabványokra épülő, IIoT-képes EcoStruxure Machine rendszer-architektúrájának és platformjának része, amely világszerte több százezer telephelyen kapcsolja össze a gyártási és az informatikai technológiát. A felhőalapú megoldás szoftveres képességeit részletesen bemutató cikkünket (Új lehetőségek az IIoT világában) lásd a TechMonitor 2020. július–augusztusi lapszámában.

Hatékonyan dolgozó adatok

Értelemszerűen az ipari digitalizáció sem lehet öncélú, ezért az EcoStruxure Machine Advisor előnyei is akkor teljesednek ki, amikor azokat a gépgyártók új üzleti modellekre épülő, értéknövelt szolgáltatásaikban továbbadják a gépeket üzemeltető ügyfeleiknek. Ilyen szolgáltatás például a termelésalapú géplízing, amely induló beruházás nélkül, bérleti konstrukcióban teszi elérhetővé a gépeket, és nagyobb hatékonyságra, termelékenységre ösztönzi a felhasználókat.

– A Machine Advisor segítségével a gépgyártók ezt hathatósan elősegítik – mondta Géczy Áron. – A kerámiaipar számára gépeket gyártó, spanyol Maincer a Schneider Electric felhőalapú megoldásával, valamint EcoStruxure Machine szenzoraival és peremhálózati (edge) eszközeivel az energiafogyasztás 30 százalékos csökkentéséhez segítette ügyfeleit. Az elért előnyök ráadásul kölcsönösek, a gépgyártó ugyanis úgy értékeli, hogy vertikálisan integrált szolgáltatásainak nyereségességét is növelni tudta ügyfelenként egy százalékponttal.

 

Géczy Áron termékmenedzser, ipar üzletág, Schneider Electric

 

Hasonlóan előnyös, hogy a Machine Advisorral támogatott prediktív karbantartás meghosszabbítja a gépek élettartamát, és használatukat is egyszerűsíti. Megoldásunk például közvetlen hozzáférést ad EcoStruxure Augmented Operator Advisor alkalmazásunkhoz, amely a kiterjesztett valóságban, a fizikai gépekre „vetített”, valós idejű adatokkal és információkkal segíti a különféle műveletek hatékony és biztonságos elvégzését. Döntő jelentőségű, hogy az ipari digitalizáció a biztonság lehető legmagasabb szintjén valósuljon meg, mivel a kiberfizikai rendszerek ellen intézett támadások a súlyos anyagi veszteségeken túl is rendkívül komoly károkat okozhatnak.

– Bár a hatékony védelmet adó kiberbiztonsági stratégia túlmutat a technológiai megoldások puszta bevezetésén, ezért annak megalkotása és megvalósítása a végfelhasználó feladata, a gépgyártók és ügyfeleik olyan rendszerelemekre fognak bizalommal építeni, amelyek eleve fejlett védelmet adnak, és a kiberbiztonsági előírásokkal összhangban, mégis egyszerűen, automatikusan integrálhatók az IT-környezetbe – mondta Géczy Áron. – A Schneider Electric legújabb programozható logikai vezérlői (PLC-i) ehhez például alapból támogatják a hálózatszegmentálást, az adatokat akár több, elkülönített hálózaton gyűjtik a szenzorokról, illetve továbbítják a Machine Advisor felé. A Schneider Electric minden EcoStruxure digitális szolgáltatása a Microsoft Azure felhőplatformján fut, ami további garancia az adatok biztonságos és megbízható távoli elérésére.

Az EcoStruxure Machine Advisor megoldását a Schneider Electric folyamatosan fejleszti, a platformon például idén tavasszal jelent meg a gépek egészségi állapotát figyelő Health alkalmazás. A szolgáltatáson belül megvásárolható applikáció előre elkészített riportokkal és műszerfalakkal könnyíti meg az átállást a hibamegelőző, prediktív karbantartásra. A digitális tanácsadó egy gép három hónapot felölelő adataival ingyenesen is kipróbálható az EcoStruxure Machine Advisor weboldalán (https://machine-advisor.schneider-electric.com/welcome), ahol a gépgyártók ezt követően többféle csomagban elérhető éves előfizetéssel használhatják a szolgáltatást.

A Schneider Electric Modicon PLC-i és Harmony ipari PC-i az IIoT-architektúra részeként biztonságos hálózati kapcsolódásra készek. Az EcoStruxure Machine Advisor emellett más szállítók ipariinternet-képes PLC-it is támogatja, így nem nagyon adódhat olyan helyzet, amelyben egy gépgyártó ne tudná felhőbe vinni szenzoradatait.

Jövőre ismét Electrosub
Az elektronikai iparra fókuszáló üzleti és szakmai fórum már első megrendezésekor bebizonyította létjogosultságát.
Ostrom alatt a vállalati informatika
Valóságos rémálomba csöppentek a vállalati informatikusok az elmúlt hónapokban: a koronavírussal érkező krízishelyzetben az üzletmenet folytonosság és a kiberbiztonság is forró téma lett szinte minden iparágban, a sürgető elvárásoknak pedig szinte lehetetlen megfelelni.
Végzetes lehet az újabb satufék
Villámgyorsan bénította meg a világgazdaságot a koronavírus tavaszi robbanása, a krízis egész szektorokat küldött kényszerpihenőre pillanatok alatt. A sokkhatás nagy tanulsága az volt, hogy bármit is hozzon az őszi-téli időszak, egy újabb leállás vállalkozások milliót teheti tönkre világszerte.
Automatizált sonkagyártás
A tiroli Haimingben található csúcstechnológiájú üzemből évente 5 000 tonna hústermék kerül ki. A Copa-Data Ezüst Partnerének számító ematric gmbh által bevezetett, a zenon szoftverplatformra épülő általános gyárautomatizálási megoldás lehetővé teszi a tradicionális finomságok rendkívül hatékony előállítását.
Milliárdos befektetést kapott a magyar 3D nyomtatógyártó
A koronavírus elleni küzdelem több iparágban is tovább erősítette a 3D technológia jelentőségét és lehetőségeit. A 3D nyomtatás a jövőben a költséghatékonyság növelését és a folyamatok egyszerűsítését hozhatja a gyártási folyamatokban, ezzel is segítve a járvány elleni védekezést.