Digitális tanácsadó gépgyártóknak
Mesterséges intelligenciával és fejlett analitikával, felhőalapú megoldásokkal és automatizálással az ipar szereplői transzparenssé tehetik teljes értékláncukat, így a piac minden hirtelen változására, nemcsak a kihívásokra, hanem a feltáruló üzleti lehetőségekre is azonnal reagálni tudnak.

 

A kereskedelmi háborúk és a világjárvány körülményei között a gyártó vállalatok a költségek szélsőséges ingadozásával, az ellátási láncok fennakadásaival szembesülnek, ezért rugalmasságuk és állóképességük fokozására törekednek, mutatott rá a Deloitte az iparágról kiadott legfrissebb, féléves jelentésében (2020 Manufacturing Industry Outlook: A midyear update). Sok gyártó összpontosít jelenleg olyan digitális projektekre, amelyek a működés agilis méretezésén keresztül segítik a kockázatok kezelését.

Minden okuk megvan a gyártó vállalatoknak digitális izmaik fejlesztésére, mert a technológiai átalakulás a versenyt is új szintre emeli az iparágban, és a tétek nagyok. A McKinsey előrejelzése (Industry 4.0: How to navigate digitization of the manufacturing sector) szerint ugyanis a szektorban a digitalizáció 2025-re 25 százalékkal gyorsítani fogja a piacra lépést, a gépleállások idejét megfelezi, és a szakemberek munkáját is 55 százalékkal hatékonyabbá teszi.

Valós idejű rálátás, valódi versenyelőny

Változtak ezzel együtt a gyártó vállalatok elvárásai is a gépgyártókkal szemben, amelyek az új igényekre válaszolva a klasszikus, gépközpontú modellről szoftver- és szolgáltatásorientált modellre váltanak, hogy az érték nagyobb részét – legalább 33-33 százalékát – már e két területen adják hozzá. Olyan digitális megoldásokat keresnek ezért a gyártók, amelyekkel hálózatra, a dolgok ipari internetére (IIoT) csatlakoztathatják gépeiket, és a begyűjtött szenzoradatok monitorozásán, elemzésén keresztül valós időben ráláthatnak működésükre, így azt új szolgáltatásokon keresztül optimalizálhatják.

– Megkönnyíti ezt a digitális átalakulást a technológia fejlődése, amely az ipar 4.0 megjelenése óta rendkívül sokat haladt előre – mondta Géczy Áron, a Schneider Electric ipar üzletágának termékmenedzsere. – A dolgok ipari internetére és ezzel más digitális rendszerekhez csatlakozó, a gyártási és az informatikai (OT-IT) technológiát összekapcsoló eszközök beszerzése már nem jár különösebb költséggel, és napjainkra az AI, ML, AR platformok is olyan kiforrottá, biztonságossá fejlődtek, hogy azokra a gépgyártók is bátran építhetnek. A szoftver ebben a környezetben ugyanis egy egyszerű SCADA rendszernél többet, a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és a kiterjesztett valóság képességeit felvonultató platformokat és alkalmazásokat is magába foglalja.

 

 

A Schneider Electric megoldása, az EcoStruxure Machine Advisor elsőként a gépgyártók számára könnyíti meg a digitális átállást, a szoftveres képességekre és új generációs szolgáltatásokra épülő üzleti területek bővítését teszi lehetővé, de az ipar minden szegmensében hasonló előnyökhöz segíti a szereplőket, mivel a végfelhasználónak is értékes rálátást ad a gépek működésére, a hatékonyságfokozás lehetőségeire.

– Felhőalapú megoldásként az EcoStruxure Machine Advisor egyszerűen bevezethető, könnyen kezelhető keretrendszert ad a gépgyártóknak a gépek utánkövetéséhez, monitorozásához és távoli javításához, szoftveres frissítéséhez, az adatok elemzéséhez – mondta Géczy Áron. – A gépeiket valós időben, távolról elérő gyártók a világ bármely pontján, minden telepített eszközükhöz igény szerint új szolgáltatásokat adhatnak, illetve módosíthatják, bővíthetik a meglévőket. Az EcoStruxure Machine Advisor agilitást, gyorsaságot és rugalmasságot kölcsönöz nekik, így szolgáltatásaikkal kimagasló értéket teremthetnek ügyfeleiknek, és jobban kitűnhetnek a piaci versenyben.

A Machine Advisor a Schneider Electric nyílt szabványokra épülő, IIoT-képes EcoStruxure Machine rendszer-architektúrájának és platformjának része, amely világszerte több százezer telephelyen kapcsolja össze a gyártási és az informatikai technológiát. A felhőalapú megoldás szoftveres képességeit részletesen bemutató cikkünket (Új lehetőségek az IIoT világában) lásd a TechMonitor 2020. július–augusztusi lapszámában.

Hatékonyan dolgozó adatok

Értelemszerűen az ipari digitalizáció sem lehet öncélú, ezért az EcoStruxure Machine Advisor előnyei is akkor teljesednek ki, amikor azokat a gépgyártók új üzleti modellekre épülő, értéknövelt szolgáltatásaikban továbbadják a gépeket üzemeltető ügyfeleiknek. Ilyen szolgáltatás például a termelésalapú géplízing, amely induló beruházás nélkül, bérleti konstrukcióban teszi elérhetővé a gépeket, és nagyobb hatékonyságra, termelékenységre ösztönzi a felhasználókat.

– A Machine Advisor segítségével a gépgyártók ezt hathatósan elősegítik – mondta Géczy Áron. – A kerámiaipar számára gépeket gyártó, spanyol Maincer a Schneider Electric felhőalapú megoldásával, valamint EcoStruxure Machine szenzoraival és peremhálózati (edge) eszközeivel az energiafogyasztás 30 százalékos csökkentéséhez segítette ügyfeleit. Az elért előnyök ráadásul kölcsönösek, a gépgyártó ugyanis úgy értékeli, hogy vertikálisan integrált szolgáltatásainak nyereségességét is növelni tudta ügyfelenként egy százalékponttal.

 

Géczy Áron termékmenedzser, ipar üzletág, Schneider Electric

 

Hasonlóan előnyös, hogy a Machine Advisorral támogatott prediktív karbantartás meghosszabbítja a gépek élettartamát, és használatukat is egyszerűsíti. Megoldásunk például közvetlen hozzáférést ad EcoStruxure Augmented Operator Advisor alkalmazásunkhoz, amely a kiterjesztett valóságban, a fizikai gépekre „vetített”, valós idejű adatokkal és információkkal segíti a különféle műveletek hatékony és biztonságos elvégzését. Döntő jelentőségű, hogy az ipari digitalizáció a biztonság lehető legmagasabb szintjén valósuljon meg, mivel a kiberfizikai rendszerek ellen intézett támadások a súlyos anyagi veszteségeken túl is rendkívül komoly károkat okozhatnak.

– Bár a hatékony védelmet adó kiberbiztonsági stratégia túlmutat a technológiai megoldások puszta bevezetésén, ezért annak megalkotása és megvalósítása a végfelhasználó feladata, a gépgyártók és ügyfeleik olyan rendszerelemekre fognak bizalommal építeni, amelyek eleve fejlett védelmet adnak, és a kiberbiztonsági előírásokkal összhangban, mégis egyszerűen, automatikusan integrálhatók az IT-környezetbe – mondta Géczy Áron. – A Schneider Electric legújabb programozható logikai vezérlői (PLC-i) ehhez például alapból támogatják a hálózatszegmentálást, az adatokat akár több, elkülönített hálózaton gyűjtik a szenzorokról, illetve továbbítják a Machine Advisor felé. A Schneider Electric minden EcoStruxure digitális szolgáltatása a Microsoft Azure felhőplatformján fut, ami további garancia az adatok biztonságos és megbízható távoli elérésére.

Az EcoStruxure Machine Advisor megoldását a Schneider Electric folyamatosan fejleszti, a platformon például idén tavasszal jelent meg a gépek egészségi állapotát figyelő Health alkalmazás. A szolgáltatáson belül megvásárolható applikáció előre elkészített riportokkal és műszerfalakkal könnyíti meg az átállást a hibamegelőző, prediktív karbantartásra. A digitális tanácsadó egy gép három hónapot felölelő adataival ingyenesen is kipróbálható az EcoStruxure Machine Advisor weboldalán (https://machine-advisor.schneider-electric.com/welcome), ahol a gépgyártók ezt követően többféle csomagban elérhető éves előfizetéssel használhatják a szolgáltatást.

A Schneider Electric Modicon PLC-i és Harmony ipari PC-i az IIoT-architektúra részeként biztonságos hálózati kapcsolódásra készek. Az EcoStruxure Machine Advisor emellett más szállítók ipariinternet-képes PLC-it is támogatja, így nem nagyon adódhat olyan helyzet, amelyben egy gépgyártó ne tudná felhőbe vinni szenzoradatait.

Home office: még mindig sok a félmegoldás a magyar cégeknél
Csak a cégek fele használ munkaidő nyilvántartó rendszereket a távolról dolgozók teljesítményének mérésére.
Megbízható megfogás levegő nélkül
A Festo standard EHPS megfogója a standard pneumatikus DHPS megfogó elektromos változata. Az EHPS a legtöbb olyan helyen alkalmazható, ahol a pneumatika használata nem engedélyezett.
Adatok megbízható továbbítása a gyártásban
A Profinet az ipari automatizálás terén világszinten az első számú Ethernet-alapú kommunikációs megoldás.
Az e-mailek védelme nem ér véget egy erős jelszóval
A modern üzleti kommunikáció alapját képező elektronikus levelezés továbbra is a rosszindulatú programok terjesztésének egyik leghatékonyabb és legelterjedtebb csatornája.
Virtuális gumiabroncs-fejlesztés eredménye a Lamborghini Hurricán STO kiemelkedő teljesítménye
A Lamborghini a Bridgestone-t bízta meg a 2021-ben piacra kerülő Huracán STO szuperautója egyedi abroncsainak fejlesztésével.