Biztonságos és stabil az oxigénellátás
Az ipari és egészségügyi gázok szakértőjeként a Messer Hungarogáz több mint 140 hazai egészségügyi intézményt lát el különféle gázokkal közel 20 felhasználási területen.

 

A koronavírusnak jelenleg nincs kezelési módja, gyógyszere. Enyhe esetekben a panaszok csillapítása a cél, súlyos állapotú betegnél az immunrendszert, a légzést, a keringést támogató kezeléseket alkalmaznak pl. oxigénterápiát, szükség esetén légzéstámogatást. Az ehhez szükséges egészségügyi oxigén folyamatos biztosítása emiatt stratégiai jelentőségű. A Messer Hungarogáz stabil és elegendő kapacitással rendelkezik az általa ellátott egészségügyi intézmények, mindenekelőtt az elsődleges járványkezelésre kijelölt kórházak megnövekedett oxigénigényének biztonságos ellátására hosszantartó kritikus helyzetben is.

A cég ezzel párhuzamosan szervezi a többlet ellátás műszaki kivitelezését, és folyamatosan zajlik az ipari felhasználású oxigénellátó eszközök (palackok, cseppfolyós gázt tároló tartályok) átcsoportosítása az egészségügyi ellátás részére. Ennek eredményeként, ahol lehet és szükséges, a kiemelt járványkórházak kisebb tartályait átcserélik nagyobb térfogatú, cseppfolyós oxigén tárolására szolgáló tartályokra és nagyobb teljesítményű elpárologtatókra, amely a cseppfolyós oxigén elpárologtatására, azaz gázzá alakítására szolgál. A jelenlegi vészhelyzetben az ipari palackokat ideiglenesen átminősítik orvosi palacknak.

Szigorú előírások

A lélegeztetésre használt orvosi oxigén gyógyszernek minősülő termék, így minőségében, tisztaságában meg kell felelnie az Európai Gyógyszerkönyv által előírt minőségi specifikációknak, követelményeknek. Az orvosi oxigén gyártására, kezelésére és alkalmazására is szigorú jogszabályok vonatkoznak. A megnövekedő oxigénigény biztosítására az ipari oxigénpalackokat a megfelelő öblítési, tisztítási és átminősítési eljárásokkal teszik alkalmassá orvosi oxigén töltésére. A járványhelyzet kapcsán a legtöbb szó az oxigénnel történő légzéstámogatás témakörében a lélegeztető gépekről esik. Ideális esetben a lélegeztető gépek oxigénellátása egy megfelelően nagy teljesítményű oxigénellátó/-elosztó hálózatról működik.

 

Orvosi oxigén töltése a Messer Hungarogáz budapesti üzemében (Fotó: Messer Hungarogáz)
 
 
Ez a kórház falaiban kiépített vezetékhálózatot jelent, amelybe az épületen kívül elhelyezett központi, cseppfolyós oxigént tároló tartályból táplálják be az elpárologtató készülékkel gázzá alakított oxigént. Ahol nem áll rendelkezésre ilyen központilag kiépített gázellátó rendszer, ott oxigénpalackról kell megoldani a gépek működtetését. Mivel a palackok térfogata véges ellátást nyújt, így ez respirátorok működtetése esetén inkább vészhelyzeti megoldásra szolgál, tartós gépi lélegeztetés esetén továbbra is a központi gázellátás a legbiztonságosabb.
 
Az alapanyag korlátlanul rendelkezésre áll
 
Azonban szükségmegoldásként, megfelelő mennyiségben rendelkezésre álló palack esetén azok rendszeresen cserélhetők. Az oxigénnel történő légzéstámogatásnak a lélegeztető gépeken túl további formái is léteznek, amelyek alkalmazása a légzési elégtelenségben szenvedő páciens állapotának súlyosságától, jellegétől is függ: pl. oxigénmaszkon vagy orrkanülön keresztüli oxigénpótlás, ahol az oxigénforrás lehet egyedi oxigénpalack, kisebb hordozható cseppfolyós oxigén tartály, esetleg hordozható oxigénkoncentrátor, vagy a már említett központi oxigénellátó gázhálózat a betegágyakhoz kivezetett oxigénelvételi helyekkel.
 
 
Orvosi oxigén palack készletezése a Messer budapesti üzemében (Fotó: Messer Hungarogáz)
 
 
Az egészségügyi ellátásban az oxigénpótlás rohamosan terjedő formája még a magas áramlású oxigénterápia, melynek során közvetlenül az orrba juttatják a gázkeveréket, amelynek az oxigén koncentrációja pontosan szabályozható. Súlyosabb esetekben a magas áramlású oxigénterápia a beteg fejére illesztett sisakon vagy az arca elé helyezett, szorosan illeszkedő maszkon keresztül is kivitelezhető. Utóbbiak előnye, hogy itt már bizonyos fokú pozitív nyomást is lehet generálni, mely a beteg megtartott, saját légzését támogatja. Értelemszerűen, a nagyon magas gázáramlási igény miatt ez csak központi ellátásból kivitelezhető.

 

Az oxigéngyártás alapanyaga, a levegő szerencsére korlátlanul rendelkezésre áll. A Messer országszerte három levegőszétválasztó üzemet és öt palacktöltő üzemet működtet, amely az egyik legnagyobb oxigéntermelő kapacitást jelenti az országban. A Messer az oxigén levegőből való kinyerésétől kezdve a tartály- és palacktöltésen, laboratóriumi minőségi analízisen át, a kórházakba való kiszállításig a teljes gyártási- és ellátási láncot egy kézben tartja. Így nagy hatékonysággal képes gyorsan reagálni a váratlan helyzetekre is.

Sztárszakma lehet az adatközponti rendszermérnök
Az informatikai beruházások volumenét nem tépázta meg a koronavírus-járvány, inkább azok fókuszában volt tapasztalható átrendeződés az utóbbi két hónapban – derül ki a Hewlett Packard Enterprise szakértői véleményéből.
Plazmaszétválasztó kártyák rugalmas és költséghatékony gyártása
A Roche által kifejlesztett Cobas plazmaszétválasztó kártyával (PSC) a korábbi eljárásokhoz képest egyszerűbben és pontosabban vizsgálhatók, illetve figyelhetők meg a HIV-betegek, különösen távoli elszigetelt helyeken, mivel ezeknek a kártyának köszönhetően a vérplazmamintákat a laboratóriumba történő szállítás közben most első ízben nem kell többé hűteni.
Egyedülálló járműipari tudásbázis a Zala Zone
Rövidesen a befejező szakaszához érkezik a Zala Zone zalaegerszegi járműipari tesztpálya építése - jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken, a pályán rendezett nemzetközi online konferencián.
Újra kell értékelni a globális beszállítói láncokat
Német közgazdászok a gazdaság fokozatos újraindítását részesítik előnyben a járványvédelmi korlátozások feloldásával, hangsúlyozzák azonban az ifo gazdaságkutató intézet felmérésében, hogy újra kell értékelni a globális beszállítói láncok szerepét.
A Brnói Vásárvállalat szeptembertől folytatja a megszakadt szezont
"Remélem, hogy az elkövetkező hónapokban a Cseh Köztársaságban és egész Európában rendeződik a helyzet, és augusztus végétől újraindíthatjuk a vásári szezont."- mondja Jiří Kuliš ügyvezető igazgató a Brnói Vásárvállalat jelenlegi helyzetéről.