Az ipar 4.0 - nem IT projekt!
Idén ősszel már hetedik alkalommal várják a hazai ipari informatikai piac szereplőit az ágazat legrangosabb eseményére a Smart Factory ConnAction konferenciára, amely a virtuális rendezvények műfajában is újat hoz. A programot a személyes jelenlét mellett, valós idejű online módon is követhetik a rendezvény iránt érdeklődők.

 

A regisztrált résztvevők az EventMobi applikáción keresztül egyebek között hozzászólhatnak az elhangzottakhoz, megbeszéléseket szervezhetnek más résztvevőkkel,  kérdéseket is feltehetnek, és még sorolhatnánk a rendelkezésre álló lehetőségeket, de inkább keressék fel a konferencia weboldalát.  A közel félszáz program közül olvasóink figyelmébe ajánljuk Vincze Attila, a Howmet-Köfém Kft. székesfehérvári Keréktermékgyár informatikai vezetőjének szeptember 16-i MESélek című előadását. A programot 11:25-től követhetik a helyszínen, valamint a regisztrált érdeklődők az online platformokon.

– A Howmet-Köfém Kft. üzemében tehergépjárművekhez, kamionokhoz, buszokhoz, és vontatókhoz több mint 400 féle  préskovácsolt alumínium kerék készül. A folyamatos fejlődés eredményeként 2020-ban új gyáregységgel bővült a vállalat, mely a régió egyik legnagyobb, ipar 4.0 megoldásokat, robotizált technológiát alkalmazó üzeme.

MES a gyártásba

A cég fennállása óta folyamatos a fejlesztés, ezért számunkra az ipar 4.0 nem csupán egy jól hangzó hívó szó, hanem a mindennapi életünk része – mondja Vincze Attila, aki előadásában ezekről a tapasztalatokról, valamint az információtechnológia és a gyártásban résztvevők közötti együttműködés felértékelődéséről osztja meg gondolatait.

 

Vincze Attila, a Howmet-Köfém Kft. székesfehérvári Keréktermékgyár informatikai vezetője

 

Véleménye szerint mindkét terület szereplőinek fel kell ismerni, hogy az ipar 4.0 kapcsán ugyan többnyire IT technológiák alkalmazásáról beszélünk, de tévedés lenne az ipar 4.0-t, mint informatikai projektet kezelni. Ahhoz, hogy kihasználhassuk az IT megoldások előnyeit a gyártási folyamatok hatékony működtetésében, az informatikai tudás és a gyártási ismeretek együttes alkalmazása vezethet a sikeres megoldások felé.

Ennek illusztrálására MESél majd személyes tapasztalatairól. Úgy látja, hogy a MES-ről is szinte minden szakembernek van egy saját interpretációja. Ahogy fogalmaz: – a Kerékterméknél ez elsősorban adatgyűjtést, folyamatirányítást és termék követést jelent a gyártásban. Ezért egyre újabb szintekre lépve törekszenek a nagyfokú integráltságra.

– A valóságban persze a sok adatgyűjtés nincs ingyen, megfelelő hálózatra, adattároló teljesítményre és kiszolgáló oldali kapacitásra van szükség. De mielőtt bármilyen adatgyűjtésbe kezdünk, fel kell tenni magunknak

 


a legfontosabb kérdést: miért gyűjtjük azt a sok adatot, és mihez kezdünk azokkal?


 

Vincze Attila úgy fogalmaz: – azokról a lehetőségekről és tanulságokról fogok beszélni, melyet az ipar 4.0 jelent. De szeretném felhívni a figyelmet a buktatókra is. Szerintem figyelni kell ezzel kapcsolatban arra, amit már említettem, hogy az ipar 4.0-ra nem tekinthetünk úgy, mintha csak egy egyszerű IT projekt lenne.

– Ezért úgy vélem, hogy ma már egy termelési közegben dolgozó mérnöknek értenie kell magasabb szinten is az információtechnológiához. Emellett olyan hétköznapi eseteket szeretnék megosztani, amelyek azt mutatják, hogy milyen egyszerű problémákon, akár egy könnyen megelőzhető hálózati kábelezési hibán is képes elbukni a legnagyszerűbb projekt. És arról is fogok majd beszélni, hogyan lehet gyümölcsöző a közös munka a termeléshez tartozó villamos- és gépész mérnökök illetve az IT mérnökök együttműködéséből, és miként lehet sikeres projektet létrehozni.

Kizárólag e-mobilitással foglalkozik a Schaeffler új szombathelyi gyára
Az új üzemben 15 ezer négyzetméteren folyik az elektromosmotor-alkatrészek- és rendszerek fenntartható gyártása.
A cégek többsége nehezen állna talpra egy kibertámadás után
A zsarolóvírusok jelentette állandó fenyegetés, valamint a feltörekvő technológiák, például a felhőalapú alkalmazások, a Kubernetes-tárolók és a mesterséges intelligencia használata számos adatvédelmi kihívást állít a vállalkozások elé.
Zöldülés előtt a világháló
A környezeti terhelés csökkentését célzó intézkedések a gazdaság és a mindennapi élet legtöbb területén állandó témává váltak az elmúlt években. 2025-re az informatikai szektor számára is a fenntarthatóság kérdésköre lesz az egyik legfontosabb prioritás.
Jövőorientált energetikai automatizáció
Az alacsony szén-dioxid kibocsátású energiatermelésre történő átállás nagy kihívások elé állítja az energiaipart: a célok eléréséhez nem lesz elegendő az erőművek és alállomások automatizálása és folyamatos felügyelete.
A beléptetőkártyás munkaidő-nyilvántartás adatvédelmi alapszabályai
A COVID-19 jelentős változást hozott az irodahasználati szokásokban, melynek következtében hosszabb távon az úgynevezett hibrid munkavégzés hódíthat teret. De felmerülhet a kérdés, hogy miként tartható be, hogyan ellenőrizhető az irodai jelenlét egy ilyen rendszerben.