Az intelligens ipari automatizáció kulcsa
A világszerte használt érzékelők naponta több milliárd adatot generálnak, és ez a szám egyre csak nő. Az egy érpáros Ethernet technológia kiváló alternatívát kínál a hagyományos soros buszrendszerekkel szemben az autóipar, vagy éppen az ipari robotok terén.

 

Az egy érpáros Ethernet (Single Pair Ethernet, SPE) technológia merőben új lehetőségeket kínál az így előállt adatfolyamok megbízható és gyors továbbításához a berendezés akár legkisebb területei felé is. Az igus a 2019-es SPS vásáron mutatta be az energialáncokhoz tervezett CFBUS.PUR.042 SPE-kábelt. Az egyetlen érpár használata 25%-kal csökkenti a kábel külső átmérőjét. Az igus kísérleti laboratóriumában elvégzett vizsgálatoknak köszönhetően pedig a motion plastics megoldások szakértője garantálja a 10 millió kettős löketnyi vagy 36 hónapos élettartamot.

A digitalizáció következtében a gyárak és a berendezések által generált adatok mennyisége folyamatosan nő. A terepi buszokat (például Profibus és CC-Link), valamint az Ethernet származékait (például Profinet és CC-Link IE) folyamatosan továbbfejlesztik, hogy egyre nagyobb és nagyobb mértékű adatátvitelt tegyenek lehetővé. Hasonló a helyzet a hagyományos Ethernet-kategóriák esetében is. Néhány évvel ezelőtt még minden mércéje a CAT5 volt, majd óriási előrelépést hozott a CAT5e megjelenése, mára pedig már a CAT6A és a CAT7 iránti kereslet nő ugrásszerűen.

Ugyanakkor minden korábbi fejlesztés megtorpant a berendezés utolsó „intelligens” részénél. A kábelek mérete és a csatlakozómegoldások miatt eddig még nem sikerült olyan csatlakozást kifejleszteni, amely elért volna egészen a legapróbb érzékelőig. Az egyik lehetséges megoldást az olyan kábelek jelentik, amelyek mindössze egyre redukálják az érpárok számát. A CFBUS.PUR.042 formájában az igus bemutatta a 2019-es SPS vásáron az első egy érpáros chainflex Ethernet-kábelt, melyet kifejezetten a mozgó e-chain energialáncokban történő tartós használatra terveztek.

Optimalizálás és fejlesztés egyben

Az egy érpáros Ethernet-kábel az „amit nem használunk, attól meg lehet szabadulni” elvet követve mindössze egyetlen érpárral dolgozik a szokásos négy helyett. Bár ezáltal az adatátviteli sebesség 10 Mbps és 1 Gbps közé csökken, de számos alkalmazásban nincs is szükség ennél többre. Cserébe viszont az erek számának csökkentése révén a CFBUS.PUR.042 25%-kal kisebb külső átmérőt biztosít. Ezzel pedig már eléri egy patch-kábel szintjét. Az új kábelt pontosan a T1-es csatlakozóinterfészhez tervezték, melyet kifejezetten az SPE-hez fejlesztettek ki. Ennek eredményeképpen a tartós árnyékolás megbízható átvitelt biztosít, az elektromágneses összeférhetőség (EMC) pedig kiváló. A kábel és a csatlakozó kombinációja szokatlanul masszív: Az igus rendkívül kopás- és bevágásálló PUR köpenyt használ, a csatlakozó pedig erős fém zárószerkezettel és PCB aljzattal van ellátva.

A kábel és a csatlakozó kisebb méretének köszönhetően extra hely szabadul fel még a legapróbb méretű e-chain sorozatok esetében is. Az egy érpáros Ethernet technológia így kiváló alternatívát kínál a hagyományos soros buszrendszerekkel szemben az autóipar, a vasút-technológia vagy éppen az ipari robotok terén. A felhasználónak emellett azonban a minőségről sem kell lemondania. Az olaj- és lángálló CFBUS.PUR.042 kábelt beható vizsgálatoknak vetették alá az igus 3800 négyzetméteres kísérleti laboratóriumában. A vállalat széles termékkínálatában szereplő több mint 1300 másik kábelhez hasonlóan az egy érpáros Ethernet-kábel élettartama is előre kiszámítható az interneten keresztül, az ügyfél pedig 10 millió kettős löketnyi vagy 36 hónapos garanciával juthat hozzá.

A járvány idején is segítenek a térinformatikai alapú megoldások
A járványügyi veszélyhelyzetben a közműszolgáltatások ellátási biztonsága kiemelten fontos az állami és közigazgatási szektor számára egyaránt. Az is egyértelmű, hogy ebben a helyzetben rendkívüli módon megnő a digitalizáció jelentősége!
Biztonságos és stabil az oxigénellátás
Az ipari és egészségügyi gázok szakértőjeként a Messer Hungarogáz több mint 140 hazai egészségügyi intézményt lát el különféle gázokkal közel 20 felhasználási területen.
Office helyett Microsoft 365
Április 21-től a Microsoft 365 néven válik elérhetővé az új O365. A névváltást elsősorban az indokolja, hogy az eddigi irodai alkalmazások – a mesterséges intelligencia erőteljes használatának köszönhetően – munkahelyi és életvezetési tanácsadókká lépnek elő.
Az email a kiberbiztonság legsebezhetőbb pontja
Továbbra is az emaileken keresztül érkezhet a legtöbb kibertámadás az informatikai rendszerek ellen - derül ki a Cisco legfrissebb globális kiberbiztonsági kutatásából.
3D nyomtatott eszközökkel veszik fel a harcot a vírussal szemben
Arcvédő pajzsokat és tenyér használata nélküli ajtónyitó segédeszközöket adományoz több intézménynek a 3D eszközöket gyártó CraftUnique.