Az energiafogyasztás csökkentése intelligens módon
A Festo új energiahatékonysági modulja, az MS6-E2M egyszerűbbé teszi az energiamegtakarítást a sűrített levegős rendszerekben. Az intelligens kezelőegység automatikusan figyeli és szabályozza az üzemek működési paramétereit.

Az MS6-E2M, vagy röviden E2M energiahatékonysági modul sokkal többre képes egy hagyományos kezelőegységnél. Aktívan beavatkozik a levegőellátásba, így csökkenthető a sűrítettlevegő-fogyasztás, különösen készenléti üzemmódban. Ezenfelül a fontos működési paraméterek, például az áramlás és nyomás automatikus figyelése biztosítja a megbízható gyártási folyamatot.

Természetesen az új gépekbe való beépítés nagyobb hatékonyságot eredményez ezeken a berendezéseken, ám nagy előnye az is, hogy az érzékelők PLC-hez történő egyszerű csatlakoztathatóságának köszönhetően a modul utólag is könnyen felszerelhető régi berendezésekre is.

Nincs sűrítettlevegő-veszteség a leállások alatt

Az energiahatékonysági modult a felhasználó beállíthatja egy manuális beviteli eszköz (MMI) vagy Profibus használatával adott berendezés követelményeinek megfelelően. A felhasználó gyorsan és könnyedén megadhatja a paramétereket, amelyek alapján az E2M megállapítja, hogy a szóban forgó gép pillanatnyilag gyártási üzemmódban van-e. Leállás esetén a gép sűrítettlevegő-ellátása kikapcsol, így megakadályozva, hogy levegő szivárogjon a gépből. Ez hasonló, mint a modern autókban található automatikus stop/start rendszer, tehát nem vész kárba energia.

Automatikus szivárgásészlelés

Amikor az E2M kikapcsolt üzemmódban van, ellenőrzi a berendezést a szivárgások észlelése céljából. Ha az energiahatékonysági modul a felhasználó által előre meghatározott értékű nyomáscsökkenést érzékel, jelzi azt az üzem vezérlőrendszerének.

 

A piacon egyedülálló: az MS-6-E2M energiahatékonysági modul intelligens módot kínál az energiafogyasztás csökkentésére a pneumatikus rendszerekben. A modul a német Energiahatékonysági Díj 2014-es döntősei között szerepelt.

 

Az E2M automatikusan észleli a szivárgásokat a csőrendszerekben, ez lehetővé teszi, hogy a felhasználó akkor és úgy végezzen karbantartást, amikor és ahogyan arra valóban szükség van. A modul emellett lehetőséget kínál a sűrítettlevegő-ellátás manuális be- és kikapcsolására is. A különösen összetett gyártási folyamatok esetén az automatikus készenléti észlelés deaktiválható, ezzel az üzem üzemeltetői maguk határozhatják meg egy PLC-n keresztül, hogy egy adott gép gyártási üzemmódban van-e.

Az MS6-E2M energiahatékonysági modul további fontos előnye az aktív állapotfelügyelet. Ez a funkció folyamatos hozzáférést nyújt az üzem üzemeltetőinek az energiával és folyamattal kapcsolatos adatokhoz. A modul teljesen integrálható egy gépi vezérlőrendszerbe Profibuson keresztül, és ciklikus adatcserét folytat a vezérlőrendszerrel olyan fontos információkról, mint az energiafogyasztás és a gép rendelkezésre állása.

Minden érték szem előtt

Az áramlási sebesség, levegőfogyasztás és nyomás mért értékei bármikor lehívhatók. Az információk felhasználhatók a gép folyamatos, intelligens figyelésének alapjaként az energiafelhasználás terén. Az E2M modullal például lehetséges annak meghatározása, hogy egy üzem több levegőt fogyaszt-e most, mint egy évvel ezelőtt, mennyi sűrített levegő szükséges egy gyártási egységhez, hogy a nyomásbeállítás megfelelő-e, vagy mekkora volt a nyomás és az áramlási sebesség egy gépmeghibásodás idején.

Hogyan érdemes télen közlekedni elektromos autóval?
Tévhit, hogy csak azoknak éri meg télen is elektromos autóval közlekedni, akik fűtött garázsban tartják járműveiket. Míg egy elektromos autó motorjának hatásfoka meghaladhatja a 90 százalékot, egy hagyományosé ritkán több 40 százaléknál.
Ember-robot együttműködés a gyártásban
Az együttműködő robotok számos előnnyel rendelkeznek. Könnyen telepíthetők és programozhatók, kompakt méretűek, és nem kell biztonsági kerítést építeni köréjük.
Az adatmegosztás új korszaka
Jó a cégeknek, jó a fogyasztóknak: a bevételszerzés új lehetőségét hozzák az új, megbízható adatmegosztási és adatvédelmi technológiák.
Ideális digitális platform kis- és középvállalatoknak
Tömegesen helyezik át üzletmenetüket a magyar kis- és középvállalatok az online platformokra, de sok buktatóval szembesülnek a gyakorlatban.
Betör a munkahelyekre a metaverzum
Míg tavaly másfél billió dollárt költöttek a cégek a digitális transzformációra világszerte, előrejelzések szerint ebben az évben 1.800 milliárd, 2025-ben pedig már 2.800 milliárd dollárnál állhat meg a számláló.