Automatizált sonkagyártás
A tiroli Haimingben található csúcstechnológiájú üzemből évente 5 000 tonna hústermék kerül ki. A Copa-Data Ezüst Partnerének számító ematric gmbh által bevezetett, a zenon szoftverplatformra épülő általános gyárautomatizálási megoldás lehetővé teszi a tradicionális finomságok rendkívül hatékony előállítását.

 

Az emberiség évezredek óta ápolja a hús tartósításának, szárításának és füstölésének művészetét. A hús sóval, tűzzel, levegővel és fűszerekkel történő tartósításának kombinációja teremtette meg a Tiroler Speck néven ismert eredeti tiroli füstölt sonka ínyencséget, amely az energiatartalma miatt különösen népszerűnek számít az alpesi régiókban. A sonka készítéséhez a skandináv füstölési és a mediterrán száraz pácolási eljárásokat kombinálják kevés sóval, hidegfüstöléssel, sok friss levegővel és többhetes érlelési periódussal.

 

A Handl Tyrol magas szintű automatizálás mellett gyártja disznóhúsból a Tiroler Speck OFJ sonkát a haimingi üzemben

 

Az eredeti tiroli füstölt sonka oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ) alapján is azonosítható. Az eredeti tiroli füstölt sonka legnagyobb és legismertebb gyártója a Handl Tyrol. Az 1902-ben alapított családi vállalkozás négy üzemében mintegy 550 alkalmazott dolgozik. A cég évente mintegy 15 ezer tonna eredeti tiroli szalonnát, sonkát, nyerskolbászt és sült húskészítményeket állít elő, amelyeket 25 országba exportál. A legmagasabb minőségi előírásokon és a termékek kiváló zamatán túl a Handl Tyrol sikere a gyártástechnológia és a termékváltozatok innovatív megközelítésén is alapul.

Hagyomány egy kis csavarral

A Tiroler Speck OFJ sonka kiskereskedelmi forgalomba hozatalának folyamata több hónapot vesz igénybe. A sózás után a hús a pácolóhelyiségbe kerül, ahol három hétig tárolják. Ezután a nagyjából 20 fokon, bükkfával végzett hidegfüstölés következik. A húst ezután nyolc–tizenhat héten keresztül szárítják, amíg el nem veszti eredeti tömegének mintegy 40%-át. A formázás és az aprítás után a sonka csomagolható.

Az új piacok és az egyre növekvő kereslet kielégítése érdekében a Handl Tyrol úgy döntött, hogy egy új gyártóüzemet épít a sonka- és hátszíntermékek számára. Egy kis csavarral a hagyományokat és az innovációkat saját elképzelésük szerint ötvözték. „A bevált, hatékony és részben elő is írt gyártási folyamatok megmaradtak – magyarázta Karl Christian Handl, a Handl Tyrol GmbH ügyvezető partnere a projekt céljait ismertetve. – Ugyanakkor az ipar 4.0 koncepciónak megfelelő magas szintű automatizálás lehetővé teszi a nagy mennyiségek rugalmas és energiahatékony előállítását, ezenkívül megkönnyíti a magas minőségi előírások és a jelentési kötelezettségek teljesítését.”

Kipróbálták és tesztelték meglévő gyártóüzemekben

Az épülettechnika automatizált rendszerbe integrálása céljából a Handl Tyrol még az új sonkaüzem felépítése előtt telepítette a vezérlőrendszert a meglévő gyáraiban. „A lista számos meglévő vezérlő- és automatizálási rendszert tartalmazott, amelyeket egytől egyig integrálni kellett – emlékezett vissza Rainer Haag, a Copa-Data Ezüst Partnerének számító ematric gmbh ügyvezető igazgatója. – Mivel minden elképzelhető rendszerrel tud kommunikálni, ezért nem volt kérdés, hogy a zenont akarjuk használni.”

 

Minden helyszínen egy vezérlőhelyiségben az összes működési állapot több monitoron is megjeleníthető

 

A Copa-Data bevált szoftverplatformjára alapozva egy fűtési, szellőztetési, hűtési és egyéb épülettechnikai szolgáltatásokat felügyelő rendszert hoztak létre, amely közvetlen hatással bír a termelésre is. Az ematric automatizálási szakértői a zenon felhasználásával több éven át fokozatosan integrálták a már meglévő rendszereket. Ennek eredményeként egy átfogó, több létesítményen is átívelő gyártás- és épületfelügyeleti rendszer jött létre.

Egységes rendszerkörnyezet

Az új gyártóüzem tervezése során célul tűzték ki, hogy a gyártóberendezéseket és az épülettechnikát az üzemi automatizálási rendszerbe integrálják. A Handl egységes rendszerkörnyezetet keresett egy fölérendelt vezérlőközponttal, amely a termelési folyamatokat ellenőrizné, és biztosítaná az egyszerű és hibamentes adatcserét az ERP-rendszerrel. A rendszer felé további elvárásnak számított, hogy jelentősen csökkentse az előírt átfogó dokumentáció összeállításához szükséges időt.

 

Az egész üzem – minden gépet, rendszert és épülettechnikát beleértve – a zenon szoftverben jelenik meg

 

„A meglévő üzemeink révén széles körű tapasztalatokkal rendelkeztünk a zenon szoftverplatformról és az ematric kivitelezési szolgáltatásairól – mondta Karl Christian Handl. – Ezért úgy döntöttünk, hogy az új épület esetében is a már bevált rendszerhez ragaszkodunk.” A korábbi projektekkel ellentétben az új létesítmény automatizált rendszerébe az összes folyamatirányító berendezés, gyártógép és szállítószalag-rendszer beletartozott, ideértve a vezető nélküli, autonóm működésű szállító járműveket is. A Handl nagyon részletesen megtervezte a rendszert a projekt céljainak eléréséhez. A gépek, rendszerek és segédberendezések típusát csak azután választották ki, hogy a várható anyagáramlást számítógépes szimulációkkal modellezték. Ezt követte a méretezés és az épület megtervezése. A számítógépes modelleken alapuló digitális ikerpár kiváló alapot nyújtott az ematric projektmunkájához.

Az automatizálási piramis átalakulása

Amellett, hogy a zenon a meglévő üzemekben már bebizonyította, hogy közvetlen kapcsolatot tud teremteni az ERP és a SCADA rendszerek között, a szoftver redundanciája és biztonsági szintje is fontos kiválasztási kritériumoknak bizonyultak. A szoftver redundáns szerverekkel működtethető, és számos opcióval rendelkezik a közvetlenül az ügyfélrendszeren keresztül történő működtetéshez. „A rendszert úgy terveztük meg, hogy még teljes kiszolgálóhiba esetén is biztosított legyen az egyes gépek hatékony működése – magyarázta Daniel Weiskopf, az ematric HMI/SCADA szakértője. – Mindez a gyártási folyamatok vagy az adatok megszakítása nélkül is lehetővé teszi a karbantartás és a frissítés elvégzését.”

 

A zenon lehetővé teszi a felhasználók számára az összes berendezés ellenőrzését – az önálló gépektől a teljes gyártóüzemig vagy több létesítményt átfogóan

 

Az adatok konzisztenciájának nagy működési megbízhatósággal történő biztosításához a Handl és az ematric a hagyományos automatizálási piramist a feje tetejére állította. A Copa-Datával folytatott konzultációt követően a zenon platform váltott ki mindent az ERP és a MES rendszerek, valamint a gépek és egységek között. A gépek és rendszerek magasan automatizált működtetésére szolgáló átfogó szoftver a folyamatvezérlő rendszer hagyományos SCADA, HMI és PLC szintjeit fedi le. A megvalósítás iskolapéldája jelentősen lecsökkentette a különböző rendszerek közötti interfészek számát. Ezáltal az egész rendszer konfigurálása és karbantartása leegyszerűsödött, a lehetséges hibaforrások száma pedig a minimális mértékre szűkült.

A hagyományok átültetése a jövő technológiájába

Az ematric műszaki szakemberei a zenon számos előnyös tulajdonságából képesek hasznot húzni. Hogy csak néhány példát említsünk, az SAP felületen kívül az Equipment Modeling és az Extended Trend modult is használják. Mivel a rendszerben körülbelül 40 PLC található különböző gyártóktól, az ematric mérnökei a VSTA integrált szoftvermoduljait és a soft PLC zenon Logic szoftvert is használták az összes hardver optimális integrálásához. A kivitelezés az új gyártóüzem építésével párhuzamosan történt, és a PLC programozása, valamint a zenon testreszabása mellett magában foglalta a vezérlőközpontok felállítását is minden helyszínen.

 

A tesztelésből, a gyártásból és az erőforrás-fogyasztásból gyűjtött adatok a minőség javítására és a költségek optimalizálására használhatók fel

 

A vezérlőközpontokban az összes működési állapot egyértelműen megjeleníthető több monitoron. A működési zavarok és hibák azonnal felismerhetők, így gyorsan meghozhatók a probléma hatékony elhárításához szükséges intézkedések. A zenon Message Control riasztásainak és a webszolgáltatásokon keresztüli hozzáférésnek köszönhetően a hibákat gyorsan meg lehet oldani, így elkerülhetők a nem tervezett leállások. A szabványosított felhasználói felülettel és a múltbeli adatokat is kezelni képes széles riportálási lehetőségekkel a zenon optimalizált gyártásfelügyeletet tesz lehetővé.

Főbb jellemzők:
 
  • Lokális berendezések vezérlése és felügyelete
  • Intuitív működtetés helyszínenként egy vezérlőhelyiséggel
  • Magas szintű automatizálás
  • Magas energiahatékonyság és általános berendezésHatékonyság (OEE)
  • Egyszerűsített minőségbiztosítás és ellenőrzés
  • Átfogó, automatizált jelentési folyamat

„Az összes rendszert átfogó, teljes mértékben integrált adatáramlás lehetővé teszi számunkra, hogy minimális erőfeszítéssel ellenőrizzük a teljes üzemet – erősítette meg Karl Christian Handl. – Az összes rendszer zenonba történő integrálásával gyorsan reagálhatunk a hibákra, és optimalizálhatjuk a folyamatokat.” A minőségjavuláshoz és a költségoptimalizáláshoz a különféle jelentésekben összegyűjtött adatok tesztelése, generálása és felhasználása is hozzájárulhat. Egy hónapos próbaüzem után a gyár mindenféle frissítési igény nélkül teljes üzemre kapcsolt. A Tiroler Speck OFJ sonkákat azóta a Handl Tyrol haimingi üzemében gyártják, a hagyományos módszerek és a legmodernebb technológia verhetetlen kombinációjával. A zenon által biztosított átfogó automatizálás rendkívül hatékony működést, további növekedési lehetőségeket és folyamatosan magas minőséget biztosít. „A víziónk valósággá vált – a hagyományokat átültettük a jövő technológiájába” – összegezte Karl Christian Handl.

Termékadatok kiválasztása gyorsan, egyszerűen
Az új Eplan Data Portal megújult felhasználói felülettel és továbbfejlesztett keresési algoritmusokkal minden eddiginél könnyebb és gyorsabb a termékadatok kiválasztása.
Nyáron sem kell megfőni a nagyvárosokban
A zsúfolt metropoliszok a nyári forróságban hőcsapdaként működnek, ezeken a településeken az évi középhőmérséklet akár 10 Celsius fokkal is meghaladhatja a közvetlen szomszédságukban fekvő területekét.
Módosultak a távmunkaszabályok
Ha nem születik külön megállapodás, a munkavállaló legfeljebb hetente egy-két napot dolgozhat az irodában.
Természetesen viselkedő automatizált járművek
Az autók jövőbeni önálló közlekedéséhez a járművek pozíciójának nagypontosságú digitális térképeken való meghatározása szükséges.
Így látják a pályakezdő mérnököket a hazai nagyvállalatok
Nyitott szemlélet, határozottság, magas szintű informatikai tudás. Ezek a legjellemzőbb erősségei a most pályára lépő mérnök generációnak.