Ami tegnap még sci-fi volt
Az ipari forradalmak közel sem olyan hevesek és gyors lefolyásúak, mint a társadalmakban végbemenők. Vajon mit tartogat számunkra a már évtizedek óta zajló, sorban a negyedik?

 

Sokszor évtizedek telnek el egy innováció bevezetésétől, annak forradalmi hatásainak a megvalósulásáig. A digitális forradalom elmúlt évei jelentős változást hoztak a világban. Az ipar 4.0: vagyis a digitalizáció eredményei egyre jobban beépülnek a gyártásba, a szolgáltatásokba, a mindennapjainkba. A digitális átalakulás az élet minden területén felborítja a megszokott rendet. Változásokat hoz a magánéletünkbe, alakítja a szabadidőnket, a munkavégzésünket, a tanulási módszereinket, megváltoztatja az ipart, az üzleti életet, a közigazgatást, de még a mezőgazdaságot is.

Forradalmi vívmányok között szerveződnek a mindennapjaink, megállás nélkül gyűjtik az adatokat minden mozdulatunkról, gondolatunkról, a kapcsolatainkról, a tartózkodási helyünkről, az ízlésünkről. Mindezt azért, hogy nekünk kényelmesebb életünk lehessen, egy olyan biztonságos világban, ahol a felesleges emberi döntések nem akadályozzák a cselekvéseinket. A digitalizáció felgyorsulása nagymértékben befolyásolja az üzleti, a tudományos és a társadalmi életet is. A dolgok internetre kerülése megváltoztatja a körülöttünk lévő világ működését, az infrastruktúrától kezdve az iparon át az egészségügyig mindent átformál.

Hogyan is kezdődött?

A 2011-ben bevezetett fogalom, az Ipar 4.0, más néven a negyedik ipari forradalom elemei integrálódnak a már meglévő gyártási-, logisztikai- és kereskedelmi rendszerekbe. Az első ipari forradalomnak nevezik a technikatörténetben a mechanizációt, ami az 1850-es évekig zajlott és az ipari méretű termelést indította be. Ezt követte a – utóbb második ipari forradalomnak nevezett – taylorizmus vagy automatizmus kora, amit aztán az 1970-es évek elejétől harmadik ipari forradalomként, a számítógépek és az informatikai rendszerek megjelenése követett. Napjainkban az Internet of Things forradalmát (IoT) éljük, amikor az intelligens eszközök a már meglévő szabványokba integrálódnak és új, autonóm gyártási rendszerek kiépülése megy végbe. Mindezt az internetre kapcsolva, tehát egyetlen hálózaton belül megvalósítva.

A pár éve még ismeretlen kifejezések, mint a Big Data, IoT, felhő, kiterjesztett valóság sokunk számára hétköznapivá váltak. A technológiai fejlődés egyre gyorsabb ütemű hatásai erősítik egymást és olyan megoldások jönnek létre, amelyek pár éve még csak sci-fi történetekben voltak jelen. Gondoljunk csak az önvezető autóra, amihez a fejlett szenzortechnika, a robotika, az adatfeldolgozás, a kommunikáció, a mesterséges intelligencia egymást stimuláló, gerjesztő fejlődésére volt szükség.

Egy különleges IT-ökoszisztéma

Az internetre kapcsolt eszközök átszövik a mindennapjainkat, legyen szó annak bármelyik szegmenséről is. Már elérhető a boltokban az okoshűtő, ami a szokásos vásárlásaink alapján, a beprogramozott diétánkat is figyelembe véve, automatikusan állítja össze a bevásárló listát, sőt mindezt meg is rendeli, és mire hazaérkezünk a munkából, a futárszolgálat már kiszállította az élelmiszert, és nekünk tényleg csak a hűtőbe kell bepakolnunk.

Egyértelműen megkönnyíti az életünket: nem kell eldönteni, hogy mikor menjünk boltba, mit írjunk a listára, milyen tejet vegyünk, hiszen a szokásaink alapján a számunkra optimális termékeket rendeli meg a hűtőnk. A Bosch legújabb otthoni készülékei a Home Connect funkcióval távolról, okostelefonról vagy táblagépéről kezelhetők. Ezzel a funkcióval egyre több Bosch háztartási készülék teszi egyszerűbbé az életet. A „HelloFresh” partnerségnek köszönhetően a recepteket közvetlenül a Bosch sütőbe továbbítja, ami aztán automatikusan beállítja az ideális sütési beállításokat a tökéletes végeredmény érdekében.

A másik már elérhető példa, az egyedi tömeggyártás. Gondoljunk bele, mit tehetünk, ha letört egy fogantyúnk, viszont azt a fajtát már nem lehet kapni. Átfogantyúzunk mindent, csak hogy környezetünk esztétikai igényessége megmaradjon? Ma már lehetőségünk van arra, hogy bárhonnan a világból, egy webes felületen egyszerűen leképezzük és megtervezzük a fogantyút, amit egy barkácsáruházban 3D nyomtatóval el is készítenek nekünk. Ez, az egyébként magyar fejlesztésű szoftver lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyszerűen személyre szabott termékeket tervezzenek és hozzanak létre. De, hogy jutunk el az egyedi gyártásig?

Az Egyesült Államokban a Lowe’s lakberendezési áruházban például már elérhető egy olyan – a Leopoly által fejlesztett szoftver által támogatott – szolgáltatás, hogy a vásárlók bizonyos termékeket személyre szabjanak, majd ezeket az áruházban 3D nyomtatóval le is gyártják. A következő évek során a teljes környezetünk kapcsolódni fog a világhálóhoz és adatokat cserél az Interneten. Az Ipar 4.0 keretében összehangolódnak a gyártóberendezések és a termékek, így lehetővé teszik a decentralizált, önálló és önmagukat optimalizáló gyártási folyamatokat, az egyedi tömeggyártás új fogalom lesz az iparban és mi, vásárlók közvetlenül a gyártónak, vagy épp a 3D nyomtatónknak adhatjuk le a különböző termékekre vonatkozó egyedi igényeinket.

Ami digitalizálható, azt digitalizálják is

Tíz éve még senki nem ismerte a Facebookot, mostanra már az is kezd valósággá válni, hogy egy virtuális valóságban, a Facebook Spaces felületén kijelölhetünk egy tetszőleges pontot a nagyvilágban, ahova a virtuális avatarunk segítségével el is juthatunk, sőt avatar barátainkkal találkozva, virtuális élmények közepette beszélgethetünk. A digitalizáció, az IoT optimalizálja az életünket és az eliparosodott társadalmakban, különösen a fiatalabb generációk számára ez az életmód lesz a norma. De, hogy érjük el ezeket a borsodi erdők mélyén?

És ráadásként még egy izgalmas távlat. Elon Musk igen nagyra törő álmokkal, a Tesla, a SpaceX után azt tervezi, hogy 1200 km-es magasságban 4425 műholdat helyezne el. Ezek, a jelenleg működő kommunikációs műholdaknál sokkal közelebb lennének a Földhöz, tehát a kapcsolat is gyorsabb, stabilabb lenne, és az üvegszálas hálózatokkal venné fel a versenyt. Mivel a Google és a Facebook is dolgozik olyan projekteken, amik azt célozzák meg, hogy a világon bárhol olcsón tudjunk internetre kapcsolódni, így várhatóan néhány éven belül valósággá válik a világinternet. További érdekes tartalmak az iot.boschblog.hu-n.

Gyorsabb eszközadat elérés segíti a tervezőket
Idén június elején jelent meg az alkatrész- és eszközadatok elérését online lehetővé tevő Eplan Data Portal legújabb verziója.
Termelésütemezés napjainkban
"Egy termelésütemező rendszerbe való beruházás sokkal nagyobb érték, mint egy gépberuházás! De ezt ma még sokan nem értik! De amikor majd ők is rálépnek erre az útra, és megismerik a lean-t, a termelésütemezést, akkor majd megértik ennek az értékét!"
Kvantum algoritmusok a szén-dioxid-leválasztás fejlesztésére
A Total-csoport többévre szóló partnerségi megállapodást kötött az egyesült királyságbeli Cambridge Quantum Computing (CQC) startup céggel a szén-dioxid-leválasztási, -hasznosítási és -tárolási (CCUS) technológiák kutatására. A partnerség célja az új kvantum algoritmusok fejlesztése a szén-dioxid-leválasztáshoz szükséges anyagok javítása érdekében.
Változás a villamossági szerelvények jelölésében
Július elsejétől a „gyermekvédelem” kifejezés helyett más jelöléssel kell ellátni a gyermekek megóvása érdekében speciális biztonsági megoldással készült dugaljakat a német VDE szabványügyi testület döntése szerint.
A feltörekvő technológiák új adatvédelmi kihívásokat jelentenek
Az adatvesztés teljes költsége az elmúlt 12 hónapban átlagosan több mint 1 millió dollárra nőtt szervezetenként. A cégek több mint fele küzd azzal, hogy megfelelő adatvédelmi megoldásokra találjon a legújabb technológiákhoz.