A jövő mérnökei Solid Edge szoftvert használnak
Legalábbis idén áprilisban Nógrádban azon a versenyen, ahol a Siemens PLM megoldásait forgalmazó graphIT Kft. a Salgótarjáni Szakképzési Centrummal karöltve már második alkalommal keresi az év legjobb Solid Edge diák tervezőjét.

 

A gyártóipar digitalizációja kapcsán többnyire technológiai folyamatokról esik a legtöbb szó, és legritkább esetben az eszközöket kezelő szakemberekről. Pedig a digitalizáció a teljes vállalati folyamatokra hatással van. Például az olyan területek, mint a munkaerőpiac vagy a szakember utánpótlás – a digitalizáció következtében elképesztő változáson mennek keresztül már napjainkban is. HR-szakértők szerint a nem túl távoli jövőben valószínűleg meg kell barátkoznunk a gondolattal, hogy egy állásinterjún nem a leendő főnökünk, hanem egy chatbot teszi fel a kérdéseket. Az új munkaerő kiválasztásának folyamata sok tekintetben már ma is automatizált: a legkorszerűbb cégeknél gyakran mesterséges intelligencia keresi és válogatja ki a megfelelő képességekkel rendelkező kollégákat az egységesített, online munkaerő adatbázisokból.

Egyebek mellett ezekre a – hagyományos értelemben vett munka világát felforgató – változásokra kellene időben reagálni a hazai szakképzésnek is, amely az elmúlt éveket a folyamatos átalakulás állapotában töltötte. Legutóbb néhány hónapja az iparkamarák és a vállalatok kezdeményezésére hirdettek új fejlesztési stratégiát Szakképzés 4.0 elnevezéssel. Érthető, hogy ebben a helyzetben a vállalatok egyre nagyobb szerepet vállalnak a munkaerőpiaci folyamatok alakításában, és főleg saját munkaerő utánpótlásuk biztosításában.

Nem újkeletű ez a hozzáállás, az elmúlt években számos technológiai nagyvállalat indított saját képzési programot, illetve lépett partnerségre oktatási intézményekkel és vesz részt valamilyen formában a szakképzés fejlesztésében. Széles a spektrum: a középiskolai duális képzés támogatásától az egyetemi gyakornoki és ösztöndíjprogramokig számos lehetőség kínálkozik arra, hogy a cégek idejében megtalálják a digitális iparban helytállni képes szakembereket.

Többnyire olyan egyetem–ipar együttműködési programokról van szó, melyek eredményeképpen a hallgatók versenyképes, az ipar által is igényelt kompetenciával rendelkeznek tanulmányaik befejezésével. A munkaerőhiány megoldására, a lehetséges utánpótlásra már egyre fiatalabb korosztályokat vesznek célba a vállalatok, és életkoruknak megfelelő, vonzó programokkal – robotépítési versenyekkel, nyári programozói táborok szervezésével stb. – igyekeznek a mérnöki hivatás felé terelni a fiatalokat.

Időben megtalálni a megfelelő szakembert

– Szerencsére a legtöbb középiskolásnak már nem kell bizonygatni, hogy mérnökként jó esélyekkel indulhatnak a munkaerőpiacon, és kifejezetten stabil megélhetést, magas életszínvonalat biztosíthat számukra ez a hivatás – mondta Bordás Áron, a Siemens PLM nemzetközi szoftvercéget képviselő graphIT Kft. marketing munkatársa. Ezért hirdettük meg tavaly első alkalommal a Keressük az év Solid Edge diák tervezője versenyt, amelyhez sikerült kiváló partnereket is megnyerni: Gembiczki Ferencet, a Salgótarjáni Szakképzési Centrum főigazgatóját, és a Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari és Informatikai Szakgimnázium és Szakközépiskola tanárait. Nem kellett sokáig győzködni őket, hosszú évek óta szoros szakmai kapcsolatban állunk, a Szakképzési Centrum oktatói és diákjai rendszeres résztvevői a graphIT Kft. rendezvényeinknek. A közös szervezés mellett szólt, hogy az általunk forgalmazott Solid Edge szoftver használatát is oktatják, emellett a szakgimnázium új hardvereszközei ideális feltételeket biztosítottak a verseny lebonyolításához – emlékeztetett a graphIT Kft. munkatársa.

 

 

– Szinte közhelynek számít, hogy a mai fiatalok okos eszközökkel a kezükben születnek, ezért a számítógépkezelés, vagy akár egy ismeretlen program használata természetes ennek a korosztálynak. A graphIT Kft-nél rendszeresen tartunk különböző szakmai konzultációkat céges partnereinknek, amely során nagyon széles korosztállyal találkozunk. Egyértelmű tapasztalatunk, hogy a számítógép kezelése nehezebb az idősebb szakembereknek, és számos esetben az alapoktól kell kezdeni az ismeretek átadását. Az egészen fiatalok esetében pedig szinte magától értetődő jó néhány technológiai megoldás, és mi is csodálkozunk azon a természetességen, ahogy ezeket az eszközöket és szoftvereket használják. Technikailag sokkal felkészültebbek, ezt az első verseny során is láttuk – tette hozzá Krizsán Tamás, Solid Edge ügyféltámogató mérnök.

– A programot – a szervezők és a versenyzők véleménye alapján – a tavalyi koncepciót folytatva szeretnénk továbbvinni. Arra számítunk, hogy idén is kiegyensúlyozott lesz a jelentkezők összetétele, egyenlő arányban érkeznek egyetemről és középiskolából versenyzők. Úgy gondolom, hogy sikerült olyan feladatsorokat összeállítani, melyek azonos kihívás elé állítják a verseny összes résztvevőjét, érkezzen bármely oktatási intézményből. Így nem tartunk attól, hogy egy egyetemista versenyző előnyt élvezne középiskolás versenytársával szemben. A feladatok megoldásához elsősorban logikai és szoftver ismeretre lesz szükség, nem konkrét tárgyi tudásra. Tavaly az első három helyen egyaránt volt középiskolás és egyetemi hallgató – hangsúlyozta a graphIT Kft. marketing munkatársa.

Piacképes tudást adnak Nógrádban is

– Számunkra fontos ez a program, hisz a benne résztvevő tanárokat és diákokat egyaránt motiválja, s kapcsolatot teremt a gazdaság egy fontos szegmensében a meghatározó piaci szereplőkkel. Tavaly kedvező tapasztalatokat szereztünk a versenyről, ezért is döntöttünk a folytatás mellett. 2018-ban még, mint a Salgótarjáni Szakképzési Centrum főigazgatója szorgalmaztam a versenyben való aktív közreműködésünket. Ma, az SSzC kancellárjaként úgy látom, hogy minden egyes forint, s minden egyes munkaóra, amelyet erre fordítottunk, az jó befektetésnek bizonyult.

A szakképzés nógrádi rendszerében ugyanis fontos szerepet szánunk az informatikának és a robotikának. Több tagiskolánknak is éppen ez biztosítja a versenyképességét és a vonzerejét. Az oktatási piacon ugyanis ma már komoly verseny zajlik a tanulókért, akiknek a figyelmét, érdeklődését csak a legkorszerűbb digitális tananyagokkal, az iskoláink szélessávú internetelérésével és a korszerű géptermekkel, „smart-termekkel” tudjuk felkelteni – hangsúlyozta Gembiczki Ferenc.

 

 

Hozzátette: értékes díjaival a verseny is ezt a motivációs eszközrendszerünket bővíti. A szülők részéről is elvárás, hogy a gyermeküket magas szintű informatikai képzésben részesítsük.  Számunkra fontos a tanulóink elméleti tudása, de még inkább az a gyakorlatra váltható ismeretanyaga által. Igaz, Nógrád megye gazdaságában sajnálatos módon jelenleg még kevés, bár egyre nagyobb arányt képvisel az a fajta magas automatizáltságú gyártó-tevékenység, amelyre például a CAD-CAM informatikusainkat képezzük. A végzőseink abban bízhatnak, ha nem is tudják a megszerzett precíz szakmai ismereteiket a leendő munkahelyükön használni, a felkészültségük segíti a beválásukat.

Öröm volt látni ugyanakkor azt is a tavalyi versenyen, amikor a legjobb Nógrád megyei versenyző különdíját, a Mitsuba által felajánlott laptopot Macumura Tomojuki ügyvezető igazgatótól Szabó Alex átvette, megkapta a világ egyik legnagyobb autóipari üveggyártójának, a Salgglass Zrt.-nek a munkaszerződését és a Delta Tech mérnöki vállalkozás és a Mátra Szakoktatás Kft. ajándékcsomagját is. Továbbá, hogy a legjobb Nógrád megyei versenyző felkészítő tanárát, kollégánkat, Dániel Lászlót is díjazták a verseny támogatói.

A versenyprogramot ismertetve Bordás Áron elmondta: A pályázatok elbírálása folyamatosan zajlik, de az óriási érdeklődésre tekintettel a zsűri tagjaival és a versenyben részt vevő szakmai partnerekkel úgy döntöttünk, hogy a jelentkezési határidőt április 12-ig meghosszabbítjuk. A graphIT Kft. munkatársa kiemelte: tavaly némelyik pályamunka – csónakmotor, e-cigaretta, nyomtató, motorturbó stb. – meglepően professzionális volt komplexitás és prezentációs szempontból egyaránt. Renderelt képek, animációs videók, teljes 3D-s tervek szerepeltek a pályázatokban, ezért idén is hasonlóan magas színvonalú megoldásokra számítanak. A döntőre rangsorolás alapján, a pályázati anyagok értékelése után hívják meg a versenyzőket. A verseny időpontja és helyszíne: április 25-26., Salgótarján.

Túl magas volt az ólomtartalom
A Continental éveken keresztül a megengedettnél magasabb ólomtartalmú alkatrészekkel értékesítette egyes elektronikai készülékeit. A szabálytalanságra a cég maga derített fényt és június elején önként jelentette az illetékes hatóságnál.
Digitalizáció igény szerint
A hazai cégek is folyamatosan keresik a technológiaváltás lehetőségeit, vagyis hogyan tudnának megfelelni a digitális gyártás kihívásainak - mondta Alcsuti Bálint a Komax Thonauer Kft. értékesítési vezetője.
Hatszáz millió forinttal gyújtotta be tíz startup rakétáit az OXO Labs
Gyárak termelési adatai alapján hatékonyságot javító mobil alkalmazás, hatvan nap alatt felépíthető rezsimentes otthon, készpénzmentes fizetési megoldás, új generációs munkahelyi kommunikációs alkalmazás, e-sport tréner.
HyperWorks 2019 - már elérhető a legfrissebb verzió
Az Altair a HyperWorks 2019 verziójában egyesíti a tervezői, a mérnöki és a gyártással foglalkozó csapatok munkáját, ezáltal felgyorsítva a fejlesztési ciklusokat.
Átszervezésre készül a Thyssenkrupp is
Romló eredménye tükrében tevékenysége átszervezésére és elbocsátásokra készül a német Thyssenkrupp acél- és gépipari konszern.