A jövő gyára már kézzelfogható valóság
Az állítás igazolására számos példát láthatott az a több száz érdeklődő szakember, akik részt vettek a Bosch Rexroth novemberi háromnapos iparági rendezvényén.

 

– A jövő gyára négy falból, egy tetőből és egy csarnokaljzatból fog állni, minden más eleme egy dinamikus, vezeték nélkül kommunikáló rendszer része lesz, ahol a gépek automatikus vezérlés útján gyártják le a folyton változó, aktuális igényekre szabott termékeket. Minden az érzékelők, gépek, rendszerek és folyamatok átfogó hálózatba kapcsolásával kezdődik, tehát mindazzal, ami információt nyújt az ipari környezetben. Az olyan megoldások segítségével, mint például a Rexroth IoT Gateway, néhány lépésben, akár húsz perc alatt hálózatba kapcsolhatjuk teljes gyártásunkat, az érzékelőtől kezdve a gépadatokig, és ezáltal garantált a rendszer átláthatósága és felügyelete. A gyűjtött adatokat használó állapotfigyelő megoldásokat például domain ismeretekkel párosítva a prediktív karbantartásra vonatkozó mechanizmusok extrém hatékonyak lehetnek – hangsúlyozta bevezető előadásában Ács István, a Rexroth ügyvezető igazgatója

Az ipar 4.0 elemei a Rexrothnál

A negyedik ipari forradalom víziója valósul meg azokban az okos gyárakban, ahol az informatikai úton történő vezérlést, a termékfejlesztés és a gyártás közötti közvetlen adatcserét PLM-programok valósítják meg (Product Lifecycle Management – termékéletciklus-menedzsment). Ezeknek a segítségével az összes termékinformációt virtuálisan szimulálni lehet. A kutatási és fejlesztési folyamatokból, a virtuális szimulációkból származó összes termékinformációt egy gyártásvezérlő rendszerhez továbbítják, amely valós időben vezérli a gyártás teljes folyamatát. A hagyományos hidraulika, a pneumatika, a manuális mechanika vagy akár bármely egyéb technológia automatizálása egy digitális vezérlésen keresztül alkotja a jövő gyárát, az ehhez szükséges komponenseket, szoftvereket a Bosch Rexroth a tavaszi Hannoveri Vásáron mutatta be.

 

 

Automatizáljuk a jövő gyárát, amiben a hagyományos hidraulika, a pneumatika vagy akár a manuális mechanika automatizálása is elérhetővé válik, hiszen ezek a komponensek a jövőben digitalizált vezérlésen keresztül kommunikálhatnak. Szerencsés helyzetben vagyunk, mivel a Bosch csoport több mint 270 saját gyárában van lehetőségünk még piacra kerülés előtt az Ipar 4.0-s termékekeinket és megoldásainkat kipróbálni és továbbfejleszteni” – emelte ki Ács István.

A Rexroth decentralizált automatizálási koncepciói, mint például a vezérlőszekrény nélküli hajtás- és vezérléstechnika, már ma lehetővé teszik a gépek és rendszerek igény szerinti moduláris bővítését. A kommunikáció nyílt szabványokon keresztül történik, mint például IOlink, Multi-Ethernet és egyre inkább OPC UA a gépről gépre adatátvitelhez. Az intelligens szerelőállomások, mint az ActiveAssist, azonosítják a szerelési elemeket, lehívják a megfelelő munkaterveket, és végigvezetik a dolgozót a szerelési folyamaton, illetve betanítják őt, ellenőrzik és optimalizálják a munkalépéseket és a minőséget. A még gyakorlatlan munkatársakat, egyértelmű utasításokkal tudják végigvezetni a változatos szerelésen, ezzel mintegy 40 százalékkal csökkentik a hibákból adódó költségeket.

Ilyen és hasonló példákkal mutattuk be a Hannoveri Vásáron, hogy a jövő gyára már kézzelfogható valóság. A Bosch és a Bosch Rexroth az automatizálás területén évtizedes tapasztalattal bír. A villamos hajtások és vezérlések fejlesztése és gyártása régóta a legdinamikusabban fejlődő terület. Ez a stratégiai rendszerszintű gondolkodás segíti az ipar 4.0 bevezetését. Ennek sarokpontjairól számolt be röviden Volosinovszki Sándor, a Bosch Rexroth Kft. kereskedelmi vezetője.

 

 

– Tíz évvel ezelőtt először a megnövekedett piaci igényeknek köszönhetően, majd az Ipar 4.0-s stratégiai elvárások hatására a korábban nálunk már jellemző rendszerszintű gondolkodás segítette azt a törekvést, hogy termékeinket minél előbb közvetlenül kapcsoljuk össze az IT világával. A fejlődés motorjának azonban mégis az adatok minőségi felhasználásának igényének megjelenését nevezném, hiszen hiába áll rendelkezésünkre milliárdnyi adat, ha nem kezdünk velük semmit. A minőségi adatkezelés tehát egyfajta versenyelőny, ami a gyártásunk optimalizálásához is hozzájárul – hívta fel a figyelmet a szakember.

A digitalizáció és az automatizálás elvárásai megnövelték a Bosch portfólióját is. A Bosch három vállalata: a Bosch Connected Industry, a Bosch Software Innovations és nem utolsósorban a Bosch Rexroth szorosan együttműködnek, hogy minél szélesebb portfólióval tudjanak a piacon megjelenni Ipar 4.0-s automatizálási rendszerekkel, legyen szó szoftverekről, adatkezelésről vagy IT-rendszerek kiépítéséről.

Átjáró az ipar 4.0-ba

Ma már az is megoldott, hogy a régi gépeket, hogyan lehet Ipar 4.0-ra alkalmassá tenni. A Bosch IoT Gateway segítségével régi gépeket lehet internetre és az Ipar 4.0-ba bekapcsolni, működésükről adatokat gyűjteni. A végfelhasználók első számú elvárása, hogy a meglévő rendszereket az Ipar 4.0-s követelményeknek megfelelően kiegészítsék és továbbfejlesszék. Erre az IoT Gateway család vagy PPM szoftver minden igényt kielégítően alkalmas, és egyszerűen bevethető. Ezek az analitikai szoftverek képesek az energiaigény, a ciklusidő, ezáltal a gyártás optimalizálására. Az IoT-Gatewayjel akár Robert Bosch 130 esztendős, Ipar 1.0-s esztergapadját is lehet katapultálni egyenesen az Ipar 4.0 korába.

 

 

Az IoT világra nyitott PLC-technológiák alkalmazásával minden termék és berendezés adatokat tud szolgáltatni. Az okoseszközökön megjelenített adatok és a gépek digitális ikertestvére segíti a gyártástervezést. A jövő gyárában fontos szerepet kapnak a szoftverek és az adatok. – A hardverek felhasználása mellett új szoftvercsaládot is bevezettünk, a Production Performance Manager (PPM) az adatbányászat, a folyamatanalízis, a megelőző karbantartás, a shopfloor menedzsment és ticketing esetében biztosít megoldásokat – emelte ki a legnagyobb fejlesztési trendeket Volosinovszki Sándor, kereskedelmi vezető.

Okos munkagépek

Amíg a gépipari szereplőket napjainkban a legújabb ipari trend, az Ipar 4.0 foglalkoztatja, addig a mobil munkagépek gyártói felé az elvárás szinte állandó: évről-évre hatékonyabb, biztonságosabb és rugalmasabb gépekre van szükség, s mindemellett természetesen egyre nagyobb teret nyer a mobil munkagépek közötti kommunikáció fejlődése is.

– Termékeinket annak érdekében is fejlesztjük, hogy meg lehessen valósítani az aktív állapotfigyelést, vagy meghibásodás-előrejelzést úgy, hogy a gépgazda vagy szervizpartner telefonján vagy számítógépén nézi az elektrohidraulikus rendszer működésével kapcsolatos paramétereket, és akár előrejelzéseket és figyelemfelhívó figyelmeztetéseket is kap arra vonatkozóan, hogy milyen meghibásodás várható a közeli jövőben. Ahhoz, hogy ezeket lehetővé tegyük, fejlesztenünk kellett a szenzorikában, létre kellett hoznunk olyan részegységeket, amelyek képesek egymással kommunikálni, integrálnunk szükséges a legmodernebb elektronikus készülékeket, a már meglévő high-tech termékeinkbe, és nem utolsó sorban lehetővé kellett tenni a mérés-kiértékelést, továbbá annak szoftveres analizáló és előrejelző hátterét – foglalta össze a vállalat a mobil munkagépekkel kapcsolatos fejlesztéseit Szőke Gábor, kereskedelmi vezető.

 

 

A fejlesztések során természetesen nagy segítség a Bosch autóiparban szerzett óriási tapasztalata és a Bosch Engineering GmbH-val való együttműködés. Külön kell választanunk azonban az új gépek megvalósítását és a szerviz jellegű igényeket. Az új berendezések hajtástechnikájának megtervezésekor a Bosch Rexroth mérnökei segítik a megrendelői elképzelések megvalósítását, legyen szó akár prototípusokról, akár nagyobb szériákról.

– Rendelkezésre tudjuk állítani akár a legújabb fejlesztéseinket is, amelyek még a katalógusokban sincsenek jelen. Az elmúlt években volt példa mindegyikre: egyedi hidraulikus hajtást fejlesztettünk egy erdészeti berendezéshez, majd ennek elektronikus rendszerének tervezésére is felkérést kaptunk. Elektronikus vezérléseinkhez a hazai szoftverfejlesztést is megvalósítottuk, melynek eredményeképpen akár a teljes gép hajtástechnikájának elektromos vezérlését el tudjuk látni, de akár más gyártmányú hidraulikus rendszert is tudunk vezérelni Rexroth elektronikával, és az arra megírt szoftverrel. Természetesen sorozatgyártásra is van bőven példa, a közös fejlesztések és együttműködés meghozza gyümölcsét – tette hozzá Szőke Gábor.

A tudás erőforrás

A technológiai fejlődés következtében a tudás fogalma mára megváltozott. Az igazi kihívást már nem az információhoz való hozzáférés jelenti, hanem annak rendszerezése, felhasználása és hatékony továbbadása. A tudásátadás és az általa generált folyamatos innováció a tudás alapú gazdasági fejlődés alapjává vált, személyes jellege pedig kiemelt jelentőséget kapott. A mai tudásgazdaságban az üzleti, gazdasági sikerek egy adott közösség keretein belül jelen lévő tudásban, szakértelemben és annak megújulási képességében rejlenek. Az ipar 4.0 és magának a negyedik ipari forradalomnak az elemei, a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a fejlett analitika, a kiterjesztett és virtuális valóság, a kollaboratív robotok megjelenése azt mutatja, hogy radikálisan átalakul a termelés és a munka jellege.

 

We Move – You Win
 
A Bosch Rexroth közelmúltban bevezetett új szlogenje azt sugallja, hogy a vállalatot a mozgás és a mozgatás hajtja. Ez a folyamatos dinamizmus biztosít nyerő pozíciót az ügyfeleknek is a negyedik ipari forradalomban. Az új vállalati vízió megalkotását az egyre erősödő digitalizációs tendenciák indokolták; ennek látható jele az új arculat. A Bosch Rexroth utoljára 2001-ben a Bosch csoporthoz való csatlakozáskor módosította ilyen nagymértékben logóját. Az új márka "Rexroth – A Bosch Company " egyaránt szimbolizálja a függetlenséget és a rugalmasságot, valamint a tagságot egy erős vállalati csoportban.
 

 

2025-re Európában az állások feléhez magasan képzett munkaerőre lesz szükség, ehhez hasonlóan a betöltendő állások kilencven százalékához szükség lesz digitális ismeretekre. Az új technológiák hatékony alkalmazásának alapfeltétele a képzett munkaerő, ezért a legtöbb, iparágának fejlődését diktáló cég kiemelt figyelmet fordít a képzésre. A helyzetet nehezíti, hogy sok esetben olyan állások betöltésére kellene felkészíteni a jövő szakembereit, amelyek ma még nem is léteznek. Robottanító, érzékelőrendszer-integrátor, generatív tervező, virtuális valóság élménykurátor? Az előrejelzések szerint a 2030-ban létező állások 85 százalékát jelenleg még fel sem találták. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az Ipar 4.0 megoldások bevezetésében azok a vállalatok a legsikeresebbek, amelyek célzottan, a megfelelő és személyre szabott oktatásokkal készítik fel munkatársaikat a változásra és ebben a Bosch és a Bosch Rexroth élenjár.

 

 

A Bosch Rexroth kiemelten kezeli az oktatás kérdését, folyamatosan keresi az egyetemekkel való együttműködési lehetőségeket és törekszik a minél intenzívebb kapcsolattartásra. A cég valamennyi oktatási és tudásszint számára korszerű oktatóeszközt és tudásanyagot kínál. Az oktatóeszközök a Bosch Rexroth valódi ipari elemeiből készülnek, így a hallgatók ugyanazokkal az eszközökkel találkoznak a felsőoktatási intézményekben, mint a valós gyártókörnyezetben. A Bosch Rexroth nemcsak eszközöket kínál, hanem teljes oktatási csomagot eLearning tananyagokkal, oktatási segédeszközökkel (pl. interaktív animációk, könyvek, ebookok), tematikával, kidolgozott feladatokkal, szoftverekkel és oktatói képzéssel. Így ez az oktatási tematika gyakorlatilag azonnal beilleszthető a képzésbe. A Rexroth Ipar 4.0 oktatási csomag jól alkalmazható az egyetemi képzésben is.

IoT-fejlesztések támogatása az Endrich Cloud Database szolgáltatásával
Európa egyik vezető elektronikaialkatrész-forgalmazója által fejlesztett online szenzorhálózati infrastruktúra minden komponense a cég által képviselt gyártók alkatrészeiből épül fel.
Ilyen lesz a jövő gyára
Megnyitotta első kelet-európai innovációs bemutatóközpontját a Schneider Electric a plovdivi okosgyárban. A vállalat a régióban több, tevékenységében fontos szerepet betöltő létesítményt működtet, köztük a szigetszentmiklósi CEELogot, ami a közép-kelet-európai térséget kiszolgáló logisztikai központ.
Globális robbanás a távgyógyításban
Az elemzők korábban azt várták, hogy a globális e-egészségügyi piac 2022-re 308 milliárdosra nőhet, melyen belül a távorvoslást 37 milliárd eurós üzleti területként határozták meg.
Megkezdődött a kísérleti erőmű összeszerelése
Az Energiatudományi Kutatóközpont mérnökeinek és kutatóinak a részvételével megkezdődik a világ első erőműméretű fúziós kísérleti berendezésének összeszerelése.
A gyorsuló átalakulás válik majd az új normává
A Cisco nemrégiben két nemzetközi kutatást is végzett, amelyek az informatikai szakemberek és vezetők (CIO-k, CTO-k) által tapasztalt kihívásokat, valamint a nagymértékű digitális átalakuláshoz kapcsolódó technológiai stratégiákat, terveket térképezte fel.