A digitális gyártól a PLM-alapú felhőmegoldásig
Idén minden szempontból rendhagyónak bizonyult a graphIT Kft. szokásos Éves Felhasználói Konferenciája. A hazai mérnöki szolgáltatások egyik meghatározó vállalkozásának nagy érdeklődéssel kísért eseménye a vírusjárvány következtében ezúttal az online térben várta november 18-án a szakmai érdeklődőket és az üzleti partnereket.

 

A rendhagyó körülmények ellenére a Konferencia célkitűzése mit sem változott a korábbi évekhez képest: iránymutatást és segítséget nyújtani, javaslatokkal és ötletekkel segíteni a felhasználókat, hogy munkájukat minél hatékonyabban és eredményesebben tudják elvégezni. A graphIT Kft. a Siemens Smart Expert Partnerként több mint 20 éves szakértői tapasztalattal rendelkezik a mérnöki megoldások területén. Az eseményen az ipari digitalizáció újdonságait, legfrissebb koncepcióit mutatták be a cég munkatársai. Ezek a Siemens által fejlesztett innovatív alkalmazások változatos megoldásokat tesznek lehetővé az ipari digitalizáció területein. Minderről a rendezvény résztvevői is meggyőződhettek: az online térben számos érdekes gyakorlati példákon keresztül kaptak betekintést az ipari digitalizáció aktuális megoldásaiban és a legérdekesebb trendekbe.

A rendezvényt Sallay Péter, a graphIT Kft. ügyvezető igazgatójának köszöntője nyitotta meg. Előadásában áttekinthették a részvevők a graphIT Kft. megoldás portfoliójának elemeit, a cég alkalmazkodását a vírusjárványhoz, illetve szó volt azokról a digitális megoldásokról, melyek segítségével a megváltozott körülmények ellenére zökkenőmentes volt az ügyfelek igényeinek kielégítése és a kapcsolattartás (tréningek, konzultációk stb.). Sallay Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy a grafIT Kft. munkája során egyre jelentősebb szerepet kap az ügyfeleik részére biztosított hozzáadott érték.

 

 

Elmondta, hogy a piaci szereplők egyértelmű elvárás, hogy nem csak egy szoftvert akarnak beszerezni, hanem komplett megoldást várnak, aminek része a bevezetés, az egyedi testre szabás, a paraméterezés stb. "Csak így tudjuk a tudásunkat legjobban eljuttatni az ügyfeleknek" – tette hozzá. Ezt követően a Siemens új, Teamcenter X nevű felhőalapú (SaaS) PLM megoldását mutatták be, amelyhez ingyenes kipróbálási lehetőséget biztosít a gyártó az érdeklődők részére (siemens.com/teamcenterx). A plenáris rész lezárásaként Dr. Rab Árpád jövőkutató világította meg az előttünk álló, a digitalizáció hatásaival módosított gazdasági-társadalmi trendeket.

A konferencia délután három párhuzamosan futó szakmai szekcióval folytatódott. Itt az NX, a Digitális Gyártás és a Solid Edge megoldásokról szerezhettek részletes ismereteket a résztvevők. Az NX előadások során hangsúlyos szerepet kaptak az utóbbi időszakban előtérbe került online szolgáltatások. Az graphIT Kft. tréning és konzultációs szolgáltatásait sikerült megfelelő módon átültetni a virtuális térbe. Példakánt említették, hogy számos hasznos NX tartalom jelenik meg a 2020-ban indított digitalisiker.com néven futó szakmai blogon.

 

 

A Solid Edge szekcióban a 2021-es verzió újdonságai álltak az érdeklődés középpontjában. A Solid Edge portfólió áttekintése után a résztvevők elsők között ismerhették meg a legújabb verzió innovatív funkcióit, és további hasznos információkhoz jutottak a Solid Edge 2021 verzióról.

"Bízunk a gazdaság mielőbbi élénkülésében"

A Digitális Gyártás szekció egyik meghatározó kérdésköre volt, hogyan tud az ipari termelés alkalmazkodni a vírushelyzet által generált kihívásokhoz. Miként lehetséges az ipari termelés újraindítása a megváltozott gyártási körülmények türkében. Sallay Péter egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy a rendelkezésére álló piaci információk és iparági trendek szerint talán 2021 elején kezdhet magához térni az ipari termelés. Persze nem lehet minden visszaesést a vírusjárvány számlájára írni, ugyanis 2019 utolsó negyedében volt egy jelentős autóipari visszaesés és ez 2020-ban cégtől és piaci szegmenstől függetlenül végighullámzott az egész gazdaságon.

Vagyis úgy látjuk, hogy ha a világjárvány végére érünk 2021 első negyedévében, akkor joggal bízhatunk a gazdaság élénkülésében. A folyamatosan változó ellátási láncban rendkívül fontossá vált az alkalmazkodni tudás és a gyors reakció képesség.  Darwin szavait idézve „Nem a legerősebb él túl, még csak nem is a legokosabb, hanem az, aki a legjobba alkalmazkodik a változásokhoz.” Plant Simulation és Tecnomatix 16 újdonságokkal is megismerkedhettek a szekció résztvevői. A Digitális Gyártás üzletág szerkesztésében készül a digitalisgyar.com. A blog célja segítséget nyújtani az eligazodásban a változások hajtotta ipar világában.

A rendezvényt a szakmai programok mellett az iparághoz kapcsolódó, de szórakoztató formában kivitelezett online kvíz színesítette. Értékes és hasznos nyeremények (online konzultáció és tréning kedvezmények) találtak gazdára. A Felhasználói Konferencia kötetlen beszélgetésekkel egy virtuális formában történő „kis laza szakmázással” zárult. A részvevői visszajelzések összesítése alapján kijelenthető, hogy a program rendkívül pozitív fogadtatásban részesült. Az ügyfelek az otthonuk vagy az irodájuk kényelmében hozzájutottak azokhoz a lényeges információkhoz, amelyek megkönnyítik és hatékonyabbá teszik munkájukat változó világunkban.

Ismét nagyszabású beruházásba kezd a Schaeffler Szombathelyen
A Magyarországon 3 gyárat üzemeltető és közel 5000 főt foglalkoztató globális autóipari és ipari beszállító cég kevesebb mint két hónappal azután, hogy átadtak egy tisztán e-mobility gyárat Szombathelyen, máris újabb, több mint 5 milliárd forint értékű beruházást indít a városban.
A digitális átállás a villamos hálózatokat is elérte
Világszerte 167 millió háztartás, 23 millió vállalkozás lehet képes 2050-ig arra, hogy saját maga is tiszta energiát termeljen.
Hidrogéntechnológia a hazai vasúti közlekedésben
Az Alstom és a MOL szándéknyilatkozatot írt alá a technológia alkalmazásának vizsgálatára. Az együttműködés Magyarország vasúti közlekedésének egy új korszakát, a nettó zéró kibocsátás megvalósulását jelentheti.
Mit hoz 2022 a vállalkozások számára?
Az év vége közeledtével az üzleti életben is megkezdődik a 2022-re kitűzött célok megfogalmazása és a stratégiai tervezés. A folytonos bizonytalanság miatt még a legnagyobb piaci szereplők is fenntartásokkal tekintenek a jövőbe, miközben a kis- és középvállalkozások számára gyakran valóban a lét a tét.
Hazai fejlesztésű sugárzásmérő védi az űrhajósokat
Az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK) által vezetett nemzetközi konzorcium fejleszti a Gateway Hold körüli űrállomás sugárzásmérő rendszerének kísérleti egységét.